En Ucuz Çarşamba Kalkışlı Otobüs Biletleri
En Ucuz Çarşamba Varışlı Otobüs Biletleri
Çarşamba Hakkında
Çarşamba ilçesi, ülkemizin Orta Karadeniz bölgesinde yer alan ve Samsun iline bağlı olan bir ilçedir. Samsun'un en büyük üçüncü ilçesi olan Çarşamba ilçesini gezmek ve görmek isteyenlerin Çarşamba otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlamaları mümkündür. Çarşamba ilçesi konumu itibariyle Samsun il merkezinin doğusunda bulunur. İlçenin güneyinde Salıpazarı ve Ayvacık ilçesi, doğusunda Terme ilçesi, batısında Tekkeköy ilçesi bulunur. İlçede yaygın olarak Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz ağzı kullanılsa da İstanbul Türkçesi de konuşulur. AK Parti himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Halit Doğan, Kaymakamı Şükrü Yıldırım'dır. 2022 yılı itibariyle Çarşamba ilçesinin nüfusu 1404339 olarak belirlenmiştir.
Çarşamba'nın Tarihçesi
Çarşamba ilçesinin eski yerleşim yerlerinden biri olduğu ve milattan önce 4000’li yıllarda yerleşim yeri olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Bölgeye ilk kez gelenlerin Hititler olduğu tahmin edilir. Geçmişte Çarşamba ilçesinin bulunduğu bölgeye Hititler ve Frigler egemen olmuştur. Bazı kaynaklara göre Çarşamba bölgesinde kadın savaşçılar da barınmıştır. Bir dönem Perslerin ve Roma İmparatorluğunun himayesine giren Çarşamba, daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti'nin eline geçmiştir. Bölgenin Porsukoğulları tarafından sahiplenmesinin ardından 1428 yılında Osmanlı İmparatorluğu bölgeye hakim olmuştur. Son olarak Türklerin himayesine giren Çarşamba, bir takım değişikliklere uğrayarak Samsun iline bağlı bir ilçe haline gelmiştir.
Çarşamba'da Gezilecek Yerler
Çarşamba ilçesini gezmek isteyenler Çarşamba otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler.
Çarşamba ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;
Şeyh Habil Cami: Tarihi dokusuyla ziyaretçilerin ilgisini çeken bu cami, ahşaptan yapılan ve günümüze kadar sağlam şekilde ulaşan oldukça eski bir camidir. Çarşamba ilçesinde en sık ziyaret eden camilerin başında gelen Şeyh Habil Caminin hangi tarihte yapıldığı bilinmese de 1211 yılında yapıldığı tahmin edilir.
Bedesten Çarşısı: Osmanlı döneminden günümüze kalan Bedesten Çarşısı, Çarşamba ilçesinde oldukça ilgi gören yerlerin başında gelir. Kesme taşı ve moloz taşı kullanılarak yapılan çarşı, kırma çatıyla örtülmüştür. Her iki yanında da dükkanları olan bu çarşıya hem yerli hem yabancı turistler sık sık uğrar.
Tarihi Değirmen: 1800’lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilen değirmen, Çarşamba ilçesi için oldukça önemli bir yer tutar. İlçeye gelenler tarafından en sık ziyaret edilen yerlerden biridir 1982 yılına kadar işlevini sürdüren bu değirmen, günümüze sağlam şekilde ulaşmış ve restore edilmiştir. Değirmenin ziyaretçiler için kafeterya bölümü de bulunur.
Çarşamba’da Ne Yenir?
Çarşamba'nın meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;
Mısır Pastası: Mısır unu pastası olarak da bilinir. Samsun yöresinde oldukça meşhur yemek çeşitlerinden biri olan mısır unu pastası, sanılanın aksine şekerli bir tatlı çeşidi değildir. Su, margarin, tavuk ya da et bulyon, mısır unu, tereyağı ve toz biber kullanılarak hazırlanır. Mısır pastasının harcı ve sosu ayrı olarak hazırlanır.
Çarşamba Pidesi: Çarşamba ilçesinin meşhur yemek çeşitlerinden biri de çarşamba pidesidir. İlçede yapılan pideler çok lezzetli olduğu için Çarşamba ilçesine gelenler tarafından da beğenilir. Beyaz un, maya, ılık su, yumurta sarısı, tuz, dana kıyma eti, taze soğan, karabiber, pul biber, su ve tereyağı kullanılarak hazırlanır.
Çarşamba'ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Çarşamba ilçesinin Samsun il merkezine yakın bir ilçe olduğu söylenebilir. Çarşamba ilçe merkeziyle bağlı olduğu Samsun il merkezi arasında yaklaşık 37 kilometre mesafe bulunur. Araç kiralayarak ya da taksi tutarak Samsun il merkezinden Çarşamba ilçesine gitmek üzere yola çıkan bir kişinin tahmini varış süresi 33 dakikadır. Çarşamba otobüs bileti alarak Samsun il merkezinden Çarşamba ilçesine gitmek üzere yola çıkan bir kişinin tahmini varış süresi bir saattir.
Otogarlar
En Çok Seyahat Edilen Otobüs Rotaları
Çarşamba
Hava Durumu
Sefer Süreleri
Çarşamba
Seferli Otobüs Firmaları