Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Çamlıyayla Hakkında

Çamlıyayla, Mersin ilimize bağlı bir ilçedir. Çamlıyayla ilçesine seyahat etmek için Çamlıyayla otobüs bileti satın alarak, rahatlıkla ilçeye ulaşım sağlanabilmektedir. Çamlıyayla ilçesine farklı illerden kara yolu, hava yolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Turistlik açıdan birçok gezilecek ve görülecek yere sahip olan bu ilçemiz, konaklama avantajları ile de her yaştan misafirlerimiz için son derece uygun bir yer olup, ziyaretçilerimiz tatil planlarına dâhil edebilir.

Konum: Çamlıyayla ilçesi, Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. İlçemiz Mersin il merkezine 85 km uzaklıktadır. Batıda Mersin il merkezi, doğuda Tarsus ilçesi ile komşudur.

Nüfusu Çamlıyayla, Türkiye İstatistik Kurumunun yapmış olduğu en yakın tarihli sayımına göre toplam nüfus ( 2021) 8.208 olarak belirlenmiştir. 

Yeryüzü Şekilleri: Çamlıyayla ilçesi, büyük bir kısmı oldukça yüksek ve engebeli bir arazi üzerine kuruludur. İlçede çok sayıda ova, yayla, akarsu ve göl bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 811 kilometrekare, rakımı ise 1.200 metredir. 

İklimi: Çamlıyayla ilçesinde, Akdeniz ve karasal iklim görülmektedir. İlçe genellikle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olmaktadır. Çamlıyayla sınırları içinde selvi, meşe, salep,, kekik, nane ve defne de yetişmektedir.

Ekonomi: Ekonomi tarıma ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım sektöründe üzüm, kiraz başta olmak üzere meyvecilik ve sebzecilik faaliyetleri yapılmaktadır. Hayvancılıkta ise koyun, keçi, inek yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Çamlıyayla’nın Tarihçesi

Mersin ilinin, Mut ilçesinin tarihi Cilalı Taş Devrine kadar uzanmaktadır. Sırasıyla Hitit, Lidya, Asur, Pers, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Selçuklular, Karamanoğulları ve ardından Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Arkeolojik kazılar sonucunda bölgeden çok sayıda sur ve kale kalıntıları keşfedilmiştir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı gibi Kafkalardan ve Orta Asya’dan gelen Türkmenlerde buraya yerleşmişlerdir. Osmanlı İmparatorluğunun zayıflaması ve I. Dünya savaşının meydana gelmesi ile Yunan ve İngilizlerin işgali altında kalmıştır. Bölgeyi işgalden kurtarmak için halk, direniş cemiyetleri kurmuş ve bölgeyi işgal altından kurtarılmıştır. Önceleri Tarsus’a bağlı iken 1991 tarihinde ise Mersin iline bağlı ilçe olmuştur.

Çamlıyayla’da Gezilecek Yerler

Ülkemizin Mersin ilinde yer alan Çamlıyayla ilçesine, birçok ulaşım seçeneği bulunmaktadır. Bu ilçemize en kolay ulaşım için Çamlıyayla otobüs bileti alabilir ve buradaki muazzam yerleri ziyaret edebilirsiniz. Çamlıyayla gezilecek yerler başlıca şu şekilde sıralanabilir;

Namrun Kalesi: Kalenin tarihi Hitit ve Asur medeniyetlerine kadar uzanmaktadır. Savunma amaçlı kullanılan bu kale günümüze kadar ulaşmış kalelerden biridir.

Saklı Cennet: Doğaseverlerin uğrak noktası saklı cennet kanyonu görenleri büyülüyor. Masmavi ve doğal kaynak suyu ile adeta insanları cezbediyor. İlkbahar ve yaz sezonlarında daha çok ziyaret edilmektedir.

Çamlıyayla’da Ne Yenir?

Ülkemizde yer alan tüm ilçelerin kendine özgü birçok lezzeti bulunmaktadır. Yöreye has yemek kültürüyle ziyaretçilerini bekleyen Çamlıyayla ilçesini ziyaret ettiğiniz zaman tatmanız gereken Çamlıyayla’nın meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir;

Topalak Çorbası: Nohut haşlanır ardından et ilave edilir. Ayrı geni bir kapta bulgur, sakça, maydanoz, soğan ve baharatlar yoğrulur. İrmik ve un da ekleyerek küçük toplar yapılır. Hazırlanan bu küçük toplar haşlanan nohut içerisine alınarak pişirilir. Tereyağı ve kuru nane kavrulup servisi yapılır.

Kaya Koruğu Turşusu: Ekşili ve tuzlu tadıyla her damak tadına uygun leziz bir yemektir. Kaya koruğu otu, zeytinyağı, sirke, salamura tuz ve sarımsakla hazırlanan yöresel turşudur.

Çamlıyayla’da Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Mersin ilimizin, Çamlıyayla ilçesine daha çok kara yolu, hava yolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Özel aracınız ile gidebileceğiniz bu ilçeye, Çamlıyayla otobüs bileti satın alarak da rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Karayolu ile Mersin ilinden Çamlıyayla ilçesine 85 km uzaklıktadır. İl merkezinden Çamlıyayla ilçesine günün her saati sefer düzenlenmektedir. Otobüs ile ulaşım sağlandıktan sonra otobüs firmalarının servisleri tercih edilebilir ya da şehir içi otobüsler ve ticari araç imkânları da sağlanmaktadır. 

Mersin, Çamlıyayla ilçesine ulaşmak için hava yolunu tercih edecek misafirlerimiz, bulundukları şehrin havalimanından 100 km uzaklıktaki Adana ilinde bulanan Şakirpaşa Havalimanına ulaşabilirler. Buradan da aktarma yaparak Mersin iline ulaşabilirler. İlçeye, özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Demiryolu ile ulaşımı tercih etmek isteyen misafirlerimiz TCDD seferleri ile demiryolu üzerinden ulaşabilirler. Yaklaşık 80 km uzaklıkta olan Mersin Tren Garı ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Sağladığı ulaşım imkânı ile en çok tercih edilen ilçeler arasında yer almaktadır.