Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Bornova Hakkında

Bornova, İzmir Körfezi’ne 3 km uzaklıkta Yamanlar Dağı’nın eteklerinde konuşlanmış gelişmeye devam eden bir ilçedir. Sanayi ve turizm açısından kendini kanıtlamış ülkenin her yerinden Bornova otobüs bileti, çoğu havalimanından uçak bileti ve bazı noktalardan tren bileti alınabilecek kadar uğrak nokta olmuştur.

Topraklarının yüksek verimli olması tahıldan daha çok meyve ve yemiş üretiminin sağlanmasına ve yılda ortalama üç dönem hasat yapılmasına imkân veriyor. Hayvancılıkla da yakından ilgili olunsa da turizm ve sanayi kolları daha dikkat çeker durumdadır. Ege Üniversitesi’nin ana kampüsü ve Ege Üniversitesi Hastanesi Bornova sınırları içiresinde yer alıyor.

Bornova’nın Tarihçesi

Osmanlı Devleti’nin almış olduğu kayıtlarda adı Birunabad olarak geçebilen ilçe devletin sonlarına kadar Hristiyanların yerleşim alanı olarak kullanılıyordu. Önceki tarihlere ait birçok yapı olsa da en çok bilinen 19. Yüzyıla ait Havuzbaşı olarak bilinen günümüzdeki Erzene mahallesindeki Rum evleridir.

1865 yılında demiryolu hattının ilçeye gelmesiyle bazı zengin ailelerin dikkatini çekmiş ve gözde semt olmuştur. 1882 yılında belediye teşkilatı tamamlanmıştır. 1919 yılında Yunan işgaline uğramış, 9 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır. 1924 yılında nüfus mübadelesiyle göçmen iskanı başlamış, çeşitli milletlerden gelen bu göçmenler tarım ve sanayi alanında çalışmışlarıdır. 

Bornova’da Gezilecek Yerler

Ticaret, tarih, sanayi ve daha birçok kolda kendini geliştiren Bornava’da gezilecek yerler ağırlıklı olarak doğal yaşam alanlarından oluşuyor. Gezmeyi sevenlerin gözdesi olan ilçeye Bornova otobüs bileti alarak geldikten sonra çoğu zaman özel araca ihtiyaç duymadan gezilebilir. 

Homeros Vadisi: Yeşilin her tonunun bulunduğu, göletlerle taçlanan vadide birçok kuş ve minik canlıyla karşılaşmak mümkün. Koşu ve yürüyüş parkurları, piknik alanı hatta tiyatro imkanını bulmak tüm günü huzurlu ve sessiz bir ortamda geçirmek mümkün.

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı: Özellikle gençlerin ve ruhu genç olanların doya doya eğlenebilecekler spor, kitap okuma, amfi tiyatro, oyun alanı, gölet ve piknik alanları olsa da en çok buz pateni ve buz hokeyi alanı rağbet görüyor.

Bornova’da Ne Yenir?

Eğlence, kültür ve turizmiyle öne çıkan Bornova meşhur yemekleri de birçok mutfakta sevilerek pişiriliyor. Zeytinyağlı ve etli yemeklerin yanında deniz ürünleri de Bornova sofralarında bolca görülebiliyor. Kumru ve boyoz yemek sınıfına girmese de Bornova’da yemeden gidilmemesi gereken yiyeceklerdendir.

Şevketi Bostan: Beyaz kök kısımları yapraklardan ayrılıp ve temizlenip suda bekletilir. Tencerede kuşbazı etler kavrulur, soğanlar eklenerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Şevketi bostanlar da eklenip ağzı kapalı pişirilir. Kaynar su eklenerek 1,5 saat kadar pişirildikten sonra limon suyuyla terbiyelenir. Son olarak kalan yeşil yapraklar kavrulup yemeğin üstüne koyularak servis edilir.

Kirde Kebabı: Jülyen doğranan kuzu etleri tencerede karıştırılarak kavrulur. Üzerine soğanlar eklenir pembeleştirten sanda domates ve salça eklenir. Bir bardak su eklenerek yaklaşık 20 dakika pişirilir. Tuzlu krep hamurundan servis tabağı büyüklüğünde krepler yapılır her birinin arasında etli harç konularak üst üste dizilip servis edilir.

Bornova’da Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Merkez ilçeye uzaklığı 10 km olan ilçeye birçok ulaşım kanalı mevcut. Her şehirden sağlanabildiğinden Bornova otobüs bileti daha çok ilgi görse de uçak ve tren biletleri alınarak bu güzide ilçeyle tanışmak mümkün. Şehir içi ulaşımda halk otobüsleri, metro ve Eshot seferlerinin yanı sıra özel taksiler de kullanılabiliyor.

Adnan Menderes Havalimanına karayolundan ulaşım için yaklaşık 30 dakika ayrılması gerekiyor. Özel araç imkânı bulunmadığında Bornova ve havalimanı arasında ulaşımı sağlamak için ayarlanın otobüsler ve Havaş seferleri düzenleniyor.