Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Belen Hakkında

Belen ilçesi, Hatay iline bağlı 15 ilçeden biridir. Amanos Dağlarında bulunan Belen ilçesini gezmek ve görmek isteyenlerin Belen otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlamaları mümkündür. Yalnızca Hatay ili için değil Türkiye için önemli ilçelerden biri olan Belen’de Belen Geçidi bulunur. Bu geçit ülkemiz için oldukça önemlidir. Rakımı 624 m olan Belen ilçesinin topraklarının yarısından çoğunu dağlar oluşturur. İlçenin bitki örtüsünü ise ormanlar ve makiler oluşturur. Belen ilçesinde hem Hatay ili hem de Türkiye için önemli akarsular bulunur. İlçede tipik Akdeniz ikliminin etkileri hissedilir. MHP himayesinde olan ilçenin belediye başkanı İbrahim Gül, kaymakamı Hayrettin Baskın’dır. 2022 itibariyle Belen ilçesinin nüfusu 34134 olarak belirlenmiştir.

Belen'in Tarihçesi 

Eski yerleşim yerlerinden biri olduğu bilinen Belen’in tarihi, çeşitli kaynaklarda Birinci Dünya Savaşı'na dayanır. Elbette bölgenin Birinci Dünya Savaşı'ndan önce de yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve keşfedilmiş olduğu görüşü yaygındır. Ancak geçmişte Belen ilçesinin bulunduğu bölgeyle ilgili bilgiler sınırlıdır. Konumu itibariyle Antakya ilçesiyle İskenderun ilçesini birbirine bağlayan yol üzerinde bulunan Belen ilçesi, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Ermenilerin yaşadığı bir bölgeydi. Yavuz Sultan Selim döneminde Türk topraklarından biri haline gelen belen ilçesi 1990 yılında alınan bir kararla ilçe statüsüne kavuştu.

Belen'de Gezilecek Yerler

Belen ilçesinde gezmek isteyenler Belen otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler.

Belen ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;

Bakras Kalesi: Belen ilçesi için önemi büyük olan tarihi yapıların başında gelir. Belen ilçe merkezine yaklaşık 7 km mesafede bulunur. Belen ilçe merkezine bağlı olan Bakras Köyünde bulunan bu tarihi kale, ne yazık ki günümüze tahrip olmuş şekilde ulaşmıştır. Kalenin kim tarafından inşa edildiği bilinmese de Ammuri Kralı Dakianus tarafından inşa edildiği tahmin edilir. Oldukça yüksek bir yerde bulunan kalenin dikkat çekici bir hikayesi de vardır. Rivayete göre Ammuri Kralı Dakianus, eşiyle birlikte bu kaleden düşerek hayatını kaybetmiştir.

Ermeni Kilisesi: Belen ilçe merkezinde bulunur. Ulaşımın oldukça kolay oldu bu kilise, Belen ilçesi için çok önemlidir. Eski bir kilise olduğu bilinen Ermeni Kilisesinin 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilir.

Hatay Şehitler Anıtı: Belen ilçe merkezinde bulunan Hatay Şehitler Anıtı'nın 1914 yılında yaptırıldığı bilinir. Her yıl birçok insan tarafından ziyaret edilen bu anıta ilçenin her yerinden ulaşım kolaydır.

Belen'de Ne Yenir?

Belen'in meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;

Muhammara: Hatay il genelinde oldukça meşhur olan muhammara, Belen ilçesinde de sevilerek tüketilir. Bir çeşit meze olarak tanımlanabilen muhammara, esasında kahvaltılık salçadır. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan muhammara hazırlanırken domates salçası, biber salçası, galeta unu, ceviz içi, zeytinyağı, sarımsak, karabiber, tuz, kimyon, isot, pul biber, kişniş, nar ekşisi ve su kullanılır.

Kerebiç: Hatay yöresinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kerebiç, bazı yörelerde irmikli kurabiye olarak da bilinir. İrmik, tereyağı, yumurta, sıvı yağ, pudra şekeri, un, kabartma tozu, antep fıstığı, tarçın, çöven otu ve krem şanti kullanarak hazırlanır.

Belen'e Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Belen ilçe merkeziyle Hatay il merkezi arasındaki mesafe fazla değildir. Belen ilçe merkezinin bağlı olduğu Hatay il merkezine uzaklığı yaklaşık 35 km’dir. Hatay il merkezinden Belen ilçe merkezine gitmek üzere şahsi aracıyla ya da araç kiralayarak yola çıkan bir kişi, yaklaşık 40 dakika içinde Belen ilçe merkezine ulaşım sağlayabilir. Belen otobüs bileti alarak Hatay il merkezinden toplu taşıma araçlarıyla yola çıkan bir kişi, yaklaşık bir saat 10 dakika içinde Belen ilçe merkezine ulaşım sağlayabilir.