Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Başkale Hakkında

Başkale, Türkiye’de Doğu Anadolu sınırları içerisinde yer alan Van iline bağlı, ilin güneydoğusunda yer alan bir ilçedir. Başkale otobüs bileti alarak, kolaylıkla ilçeye gelebilir, Başkale’yi ziyaret etme fırsatı yaratabilirsiniz.

İlçenin yüzölçümü 2599 kilometrekaredir. Buradaki rakım ise 2460 metredir.

Başkale ilçesinin nüfusu, 2020 yılı itibarı ile 49.850 kişidir. Buradaki halkın temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Özellikle koyun beslenen bu coğrafyada, iç ve dış pazarlara canlı hayvan satımı yapılmaktadır. İklim şartlarının elverişsizliği nedeni ile bölgede bitkisel üretim yapılamamaktadır.

İlçenin sınırları şu şekildedir:

  • Kuzeyinde Van iline bağlı Özalp ilçesi
  • Doğusunda Türk-İran sınırı
  • Güneyinde Hakkari iline bağlı Yüksekova ilçesi
  • Batısında Van’a bağlı Gürpınar ilçesi

Başkale’nin Tarihçesi

Urartular döneminde, “Adamma” olarak adlandırılan bir yerleşme olan Başkale’ye Ermeniler, “Adamakert” ismini vermiştir.

Başkale, daha sonra, Romalılar ve Partlar arasında bir sınır bölgesi olmuştur. Başkale, MS 3. yüzyılda Sasanilerin eline geçmiştir. MS 6. yüzyılda ise Bizanslıların egemenliği altına girmiştir. 645 senesinde Arap egemenliğinin ardından, Başkale yerel Ermeni beylerinin yönetimi altına girmiştir.

1100’lü senelerde Sökmenlilere bağlanan Başkale, 1245 Moğol saldırıları sonucu yine yerel beylerin yönetimi altında kalmıştır. 1386 senesinde Timurluların, ardından Karakoyunluların, 16. yüzyılda Safevilerin egemenliği altına giren Başkale, 16. yüzyıl ortalarında Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. 

Başkale’de Gezilecek Yerler

Başkale gezilecek yerler şu şekilde sıralanmıştır:

  • Vanadokya: Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde yer alan Vanadokya, peri bacaları nedeni ile bu ismi almıştır. İlçeye 33 km mesafededir. Kapadokya’yı anımsatan bu lokasyon, turistiktir.
  • Başkale Pizan Hüsrevpaşa Medresesi: Hüsrev Paşa tarafından yaptırılan medresenin yeni ismi Örenkale’dir.
  • Yanal Kilisesi: Kesme taşlar kullanılarak yapılan kilise, dörtlü yonca yaprağı planlıdır. 
  • St. Bartholomeus Kilisesi: Başkale ilçesine bağlı Albayrak köyünde yer alan kilise, tahmini olarak 4. yüzyılda inşa edilmiştir.
  • Başkale Travertenleri: Başkale ilçesine bağlı Dereiçi mahallesinde yer alan travertenler, turistik bir lokasyondur. Yazın burada su azalır, ilkbaharda gidilmesi tavsiye edilir.

Başkale, tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada yer aldığı bir ilçedir. Bu ilçeye, Başkale otobüs bileti alarak kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Başkale’de Ne Yenir?

Başkale’nin meşhur yemekleri şu şekilde sıralanmıştır:

  • Van usulü sengeser yemeği: Yeşil mercimek, soğan, salça malzemeleri ile hazırlanan yemek, sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı ile servise sunulmaktadır.
  • Murtuğa: Genellikle kahvaltılarda tüketilen bir çeşit omlettir. Yumurtaya un eklenerek hazırlanır.
  • İnci kefali: Van Gölü’nde yetişen bu balık, tandırda pişirilir. Tandırda pişirme işleminin ardından tuzu atılır.
  • Kaşık tatlısı: Lokmayı andıran kaşık tatlısı; süt, un ve şeker malzemeleri ile hazırlanan bir tatlıdır.
  • Ayva yemeği: Ayva, parça et, mercimek, sarımsak ve soğan malzemeleri kullanılarak hazırlanan bir yemektir. Genellikle turp ile birlikte tüketilir.
  • Kavut: Van yöresine ait bir kahvaltılıktır. Kavrulmuş un; bal, pekmez ve tereyağı malzemeleri ile harmanlanır.

Başkale’nin yöresel yemekleri, Van yöresinin yemeklerine benzemektedir. Bu coğrafyaya gelme fırsatınız olur ise, buradaki geleneksel lezzetlerin tadına mutlaka bakın.

Başkale’ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Van iline bağlı Başkale ilçesine karayolu ile ulaşım için otobüs yolculuğu tercih edebilirsiniz. Başkale otobüs bileti alarak, Başkale’ye kolaylık ile ulaşım sağlamanız mümkündür. Her şehirden Başkale’ye düzenli seferler mevcuttur.

Başkale ilçesinin Van il merkezine mesafesi 67 kilometredir.

Başkale ilçesine havayolu ya da demiryolu ile direkt olarak ulaşım mümkün değildir. Ancak; bulunduğunuz yerden bu ulaşım yollarını kullanarak önce Van il merkezine ulaşım sağlayabilir, ardından toplu taşıma veya özel aracınız ile Başkale ilçesine geçiş yapabilirsiniz.