Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Balya Hakkında

Balya ilçesi, ülkemizde bulunan Balıkesir iline bağlı, tereyağı ile meşhur olan bir ilçedir. Balya ilçesindeki meşhur tereyağını tatmak isteyen ziyaretçiler Balya otobüs bileti alarak Balıkesir il merkezinden balya ilçesine kolayca ulaşabilirler. İlçede daha önce bulunan sanayi sayısının azalmasıyla ilçede ciddi bir göç meydana geldi. Bu nedenle son yıllarda ilçenin nüfusunda belirgin bir azalma görüldü. İlçede yaz ayları kurak ve sıcak, kış ayları yağışlı ve sert geçer. CHP himayesinde olan ilçenin Belediye Başkanı Orhan Gaga, Kaymakamı Hakan Balta’dır. 2022 yılı itibariyle Balya ilçesinin nüfusu 12658 olarak belirlenmiştir.

Balya’nın Tarihçesi 

Tarihin ilk dönemlerinden beri önemli bir yerleşim yeri olarak kullanılan Balya, geçmişte kurşun, çinko, manganez ve linyit gibi madenlerin işlendiği hareketli bir bölgeydi. Romalılar döneminde kurşun madenlerinin işlenmesi, bölgenin daha çok önemsemesini sağlıyordu. Geçmişte Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetinde olduğu bilinen Balya, Osmanlı İmparatorluğuna kadar madenleri işlenen bir yerleşim yeriydi. Osmanlı İmparatorluğu zamanında elektrik kullanan ilk ilçe Balya oldu. 1920 yılında Yunan işgaline uğrayan balya, oldukça hareketli bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra geçmişte önemli olan bir bölge iken günümüzde önemli bir ilçe statüsüne kavuştu.

Balya’da Gezilecek Yerler

Balinanın hareketli geçmişinden kalanları görmek ve ilçeyi gezmek isteyenler Balya otobüs bileti alarak ilçeyi gezebilirler.

Balya ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;

Kadıköy Kalesi: Balya ilçesinde bulunan en önemli tarihi yapılardan biri olan Kadıköy Kalesi, Roma döneminde yapılmış bir kaledir. Turizm açısından önemli olan bu kaleyi görmek için yerli ve yabancı turistler Balya ilçesini ziyaret ederler.

Balya Siren Kulesi: 1930 yılında yapılan kulenin yapılma amacı, I. Dünya Savaşından önce çevrede bulunan köylerle iletişim haline geçmeyi sağlayan bir sirenin olmasıdır. İşlek bir yerde bulunan siren kulesi, ziyaretçilerin ilgisini çeken yapılardan biridir.

Dağ Ilıcası: Hoş manzarasıyla ziyaretçileri kendine çeken Dağ Ilıcası, fazla beğenilmesi üzerine sosyal tesisi olan ve ormanın içinde bulunan bir yer haline gelmiştir. Ortak kullanıma açık olan bir havuzu ve dinlenme alanları bulunan Dağ Ilıcası, doğayı keşfetmeyi sevenler için ideal bir yerdir.

Balya’da Ne Yenir?

Balya’nın meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;

Balıkesir Mantısı: Meşhur Balıkesir mantısı, Balya ilçesinde de popüler olan yemek çeşitlerinden biridir. Hazır mantı, tavuk göğsü, soğan, haşlanmış nohut, biber salçası ve tuz kullanılarak hazırlanan Balıkesir mantısı, klasik mantıdan biraz daha farklıdır.

Kadayıf Dolması: Türkiye genelinde sevilerek tüketilen ve alışık olduğumuz klasik kadayıftan farklı olan kadayıf dolması, Balıkesir genelinde popüler olan tatlılardan biridir. Tel kadayıf, kırılmış ceviz, yumurta, süt, vanilya, sıvı yağ, şeker, su ve limon suyu kullanılarak hazırlanır.

Ada Köfte: Balya ilçesi başta olmak üzere Balıkesir il merkezinde ve ilçelerinde sevilerek tüketilen ada köfte, et yemeği sevenler için en ideal yemek çeşitlerinden biridir. Un, soğan, karabiber, tuz, kekik, dana kıyma ve bayatlamış ekmek kullanılarak yapılır.

Balya’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Kadıköy Kalesi, Siren Kulesi ve Dağ Ilıcası gibi yerleri görmek isteyenler Balya otobüs bileti alarak Balya ilçesine ulaşım sağlayabilirler. Balya, Balıkesir il merkezine yakın olan ilçelerden biridir. Balıkesir il merkezi ile Balya ilçe merkezi arasında yaklaşık 50 km mesafe bulunur. Balıkesir il merkezinden özel aracıyla, taksi ile ya da araç kiralayarak yola çıkan bir kişi yaklaşık bir saatte il merkezinden ilçeye varabilir. Ancak toplu taşıma kullanarak il merkezinden ilçeye gitmek üzere yola çıkanlar için varış süresi bir saati geçebilir.