Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Arıcak Hakkında

Arıcak, çok büyük olmamasına karşın birden fazla din, ırk ve dilin hâkim oldu teknolojik olarak çok ilerlemese de medeniyet olarak ilerlemiş ilçelerden biridir. Bağlı olduğu il dolayısıyla hava yolları ve demiryolları imkânı sunulsa da hem aradaki mesafe hem de erişebilirlik açısından en işlevsel ulaşım şekli Arıcak otobüs bileti alarak karayolundan ilçeye varmaktır. 

Daha çok karasal iklimin hâkim olduğu yörede engebenin de katkısıyla ulaşım ve tarım zorlu bir hal alıyor. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş rengi halindeki Arıcak ekonomik açıdan kendi kendine tarım ve hayvancılık alanından yeterli seviyede çevirebiliyor.

Arıcak'ın Tarihçesi

Uşak ilçesinin tarihi hakkında sayısal değerlerden pek fazla yararlanılamıyor. Tam olarak belirtilebilecek bir yıl veya dönem olmasa da Arapça yazılı bir eserde Kerbela olayından sonra buraya yerleşen Çelebi ailesinin ve yakın yerleşimler arasında yaşanan çatışmalardan bahsediliyor. Eldeki verilerden yola çıkarak Arıcak'ın Çaldıran savaşı sonrasında oluşmaya başladı ve Zaza dilinde iki nehrin arası anlamına gelen Mirvan ismiyle anılıyordu. 

Osmanlı devletinin egemenliği altına girdikten sonra arayacak ismi kullanılmaya başlanmıştır. 1972'de Arıcak ve diğer iki köy birleştirilerek belediye haline gelmiştir. Büyümesi ve nüfus artışı devam eden Arıcak 19 Haziran 1987 tarihinde kanunlara uygun şekilde ilçe niteliğini kazanmıştır.

Arıcak'ta Gezilecek Yerler

Arayacak, tarih açısından adeta alaylı bir tarih öğretmenidir. Arıcak gezilecek yerlerin çoğu tarihi mekân ve doğal alanlar olsa da matematiğe ve mantığa dayalı kanıtlanabilir bilgiler sunulamadığından adeta dilsiz bir tarih öğretmenidir. İşitme değil, görsel ve ruhsal anlamda bu alanları deneyimlemek isterseniz Arıcak otobüs bileti alarak siz de bu sessiz belgeseli izleyebilirsiniz.

Tarihi Tegre Köprüsü: Elde edilen somut bir belge olmamakla birlikte tahminen 15 yüzyılda yapılan bu köprü defalarca yıkılıp kullanım açısından ihtiyaç duyulduğundan onarılmıştır. Başlangıç ve bitiş kısmı olan köprünün temelleri tarihini korurken orta yani geçiş kısmı maalesef restorasyondan karlı çıkamamıştır.

Ziyaret Şelalesi: Arıcak sınırlarında, büyük kayaların altından çıkarak kaynağını özel yeraltı sularından alan şelalenin geçmişteki inançlara ve mübarek insanlara dayanarak şifa bulunduğu söyleniyor. Sadece yerel halk değil çevredeki yerleşim yerlerinden de bu şelaleden şifa bulmak üzere ziyaretçiler geliyor. Şelalenin suyu tarım alanında da kullanılıyor.

Arıcak'ta Ne Yenir?

Ekonomisi hayvancılığa dayanan birçok yerde olduğu gibi Arıcak meşhur yemekleri de daha fazla et ve süt ürünlerinden elde ediliyor. 

Arıcak Kömbesi: Sıradan karbonatlı bir hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurulur ve dinlenmeye bırakılır. Bol yağlı dana kavurma küçük küçük doğranarak yağ çözülene kadar ısıtılır. Hamurdan tepsi büyüklüğünde bezeler çıkacak şekilde parçalar koparılarak bir kata kavurmaya sonraki kata ezilen cevizler koyulacak şekilde işlem tekrarlanır. Hamur ve iç malzemeler bittiğinde en üst kata bol yağ sürülerek fırında kızarıncaya kadar pişirilir ve sıcak servis edilir.

Bastık: Şirelik yüzümler temizlenip hafif ezildikten sonra ocağa alınarak ortalama 30 dakika pişirilir. Kendini salan üzümler soğuduktan sonra Bakır süzgeç kaplardan (kevgir) ezilerek geçirilip bir komposto elde edilir. Nişasta ile pişirilerek koyulaştırılan üzüm kompostosu ilk sıcaklığı geçtikten sonra yağlı kâğıt ya da özel bastık bezlerine serilerek kuruması beklenir. Tamamen kuruduktan sonra bastığın arka tarafından kâğıt ya da bez ıslatılarak ayrılıp katlanır. Bez torbalara koyularak sene boyu kuru yerlerde saklanabilir.

Arıcak'ta Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Elâzığ merkez ile arasında 108 kilometre olan ilçeyi ziyaret etme planları yapılırken erken dönemde Arıcak otobüs bileti alınmalıdır. Elâzığ’da hem hava hem demiryolları bulunmasına karşın maddi ve manevi açıdan karayolları rağbet görüyor. 

İlçe içinde ulaşım halk otobüsleri ve az da olsa taksiyle sağlanıyor. Özel araçla yapılacak yolculuklarda zorluk yaratabilecek durumlar söz konusu değildir.