Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Araban Hakkında

Araban ilçesi, Gaziantep iline bağlı olan ilçelerden biridir. Araban ilçesini gezmek ve görmek isteyenlerin Araban otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlamaları mümkündür. Ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Araban ilçesinin kuzeyinde Besni ilçesi, batısında Pazarcık ilçesi, doğusunda Fırat Nehri bulunur. İlçenin etrafı dağlarla çevrilidir. İlçenin denizden yüksekliği 610 metredir. Tarım, ilçe ekonomisi için oldukça önemlidir. Buğday, pamuk, mısır, arpa, Antep fıstığı ve sarımsak tarımı, ilçe için önemli geçim kaynağı olarak gösterilebilir. AK Parti himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Hasan Doğru, kaymakamı Hilal Kızılkaya’dır. 2022 yılı itibariyle araban ilçesinin nüfusu 33165 olarak belirlenmiştir.

Araban'ın Tarihçesi 

Araban ilçesinin çok eski bir yerleşim yeri olduğu bilinir. İlçede yapılan çalışmalarda geçmişte Araban ilçesinin bulunduğu bölgenin farklı imparatorluklar tarafından yönetildiği anlaşılmıştır. İlçenin tarihinin ilk çağa kadar uzandığı bilinir. İlçenin birçok yerinde ilk çağ dönemine ait mağaralar vardır. Araban ilçesinin geçmişiyle ilgili birçok bilgiye ışık tutan bu mağaralarda belli uygarlıklara ait figürler de yer alır. Bölgeye ilk yerleşenler Hititler’dir. Hititlerden sonra bölgeye Kommagene Krallığı, Mittaniler, Persler, Bizanslılar, Romalılar, Sasaniler, Türkler ve Araplar hâkim olmuştur. Bölge son olarak Türklerin eline geçmiş ve Türklerin toprağı olarak kalmıştır.

Araban'da Gezilecek Yerler

Araban ilçesini ziyaret etmek isteyenlerin Araban otobüs bileti almaları yeterlidir.

Araban ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;

Araban Kalesi: Araban ilçesinde bulunan en önemli tarihi eserdir. Araban ilçesinin merkezinde bulunur. 35 m yüksekliğe sahip bu kale bir höyük üzerine yapılmıştır. Geçmişte birçok medeniyete hizmet ettiği tahmin edilen kale ne yazık ki ilçede yaşayanlar tarafından taşları sökülerek zarara uğramıştır.

Anıt Mezarlar: İlçe merkezinde bulunan bu anıt mezarlar Roma dönemine aittir. Bölgede yapılan çalışmalar ve mezarların incelenmesi üzerine mezarların Roma döneminde yaşayan asil insanlara ait olduğu tahmin edilmiştir. Anıt mezarların isimleri Elif anıt mezarı, Hasanoğlu anıt mezarı ve Hisar anıt mezarıdır.

Septimus Severus Köprüsü: Araban ilçe merkezine bağlı olan Gümüşpınar Köyü'ndedir. Septimus Severus Köprüsü’nün yüksekliği 30 m, uzunluğu 120 m, genişliği 7 metredir. Köprüyü inşa eden kişi Roma hükümdarı Septimus’tur. Yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gören bu tarihi köprünün bilinen diğer adı Kırık Köprü’dür. Günümüze köprüden yalnızca bir göz ulaşmıştır.

Araban'da Ne Yenir?

Araban'ın meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;

Kıyma Kebabı: Antep il merkezinde ve Antep ilçelerinde oldukça meşhur olan kıyma kebabı, Antep'e dışarıdan gelenler tarafından da sevilerek tüketilir. Genellikle bulgur pilavı ve pişmiş domatesle tüketilen kıyma kebabı kuzu kaburga eti, kuyruk yağı, kırmızı biber, tuz, pul biber, su, yeşil biber ve sıvı yağ kullanılarak hazırlanır. Yalnızca Antep ilinde değil Adana ilinde de meşhurdur. Adana yöresinde “Adana kebabı” olarak adlandırılır.

Yuvalama: Gaziantep yöresine has lezzetlerden biri olan yuvalama, Gaziantep'in her yerinde meşhurdur. Etli ve hamurlu bir çorba olarak tanımlanabilir. Az yağlı kıyma, kırık pirinç, un, irmik, incik, nohut, kuru soğan, su, karabiber, tuz, süzme yoğurt, yumurta ve kuru nane kullanılarak hazırlanır

Araban'a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Araban ilçesinin bağlı olduğu Antep iline uzaklığı yaklaşık 60 kilometredir. Orta hızda giden bir taksiyle ya da şahsi araçla Antep il merkezinden yola çıkan ziyaretçiler, Araban ilçe merkezine yaklaşık bir saat 5 dakika içinde varabilirler. Ancak Araban otobüs bileti alarak toplu taşıma aracı kullanmayı tercih eden ziyaretçilerin ilçe merkezine varış süreleri bir buçuk saate kadar çıkabilir.