Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Anamur Hakkında

Anamur, Mersin ilimize bağlı bir ilçedir. Anamur ilçesine seyahat etmek için Anamur otobüs bileti satın alarak, rahatlıkla ilçeye ulaşım sağlanabilmektedir. Anamur ilçesine farklı illerden kara yolu, hava yolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Mersin’i ziyaret etmeyi planlayanlar varsa Anamur’a uğramadan ayrılmasınlar. Gezilip görülmesi gereken pek çok harika yerlere sahip olan bu ilçemiz yerli ziyaretçiler başta olmak üzere yabancı ziyaretçilerimize de ev sahipliği yapan eşsiz doğasıyla herkesin uğrak noktasıdır. Yıl boyunca, özellikle de bahar ve yaz sezonlarında uygun konaklama ve cazip fırsatlarla bu sezon da ziyaretçilerini bekliyor.

Konum: Anamur ilçesi, Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. İlçemiz Mersin il merkezine 239 km uzaklıktadır. Mersin il merkezine en uzak ilçelerden biri olup Antalya il sınırına yakındır. Güneyinde Akdeniz, batısında Antalya ilinin Gazipaşa, kuzeyinde Karaman’ın Ermenek, doğusunda Mersin ilinin Bozyazı ilçeleri ile çevrilidir.

Nüfusu: Anamur, Türkiye İstatistik Kurumunun yapmış olduğu en yakın tarihli sayımına göre toplam nüfus ( 2020) 66.994 olarak belirlenmiştir. 

Yeryüzü Şekilleri: Anamur ilçesi, büyük bir kısmı oldukça yüksek ve engebeli bir arazi üzerine kuruludur. İlçede çok sayıda ova, yayla, akarsu ve göl bulunmaktadır. Dağlık ve engebeli arazilerin yanı sıra tarım yapmaya elverişlidir. Orta Toros Dağları bu yörede bulunduğundan dik ve sarp araziye sahiptir. Alamos, Kızıldağ ve Naldöken dağları ilçedeki en yüksek dağlardır. Sultansuyu ve Anamur Çayı ilçenin en önemli iki akarsu kaynağıdır. İlçenin yüzölçümü 1.241 kilometrekare, rakımı ise 15 metredir. 

İklimi: Anamur ilçesinde, tropikal iklimi görülmektedir. Tropikal iklim olduğundan maki ve tropikal iklim bitkileri yetişmektedir. Ormanlık ve yeşil alanlarla kaplı ilçede çam, meşe, çınar, defne, keçiboynuzu, mersin ve zakkum gibi bitkiler bulunmaktadır.

Ekonomi: Ekonomisi tarım, sanayi ve ticarete dayanmaktadır. Topraklar tarıma elverişli olduğundan muz başta olmak üzere yerfıstığı, narenciye ve çilek yetiştirilmektedir.

Anamur’un Tarihçesi

Mersin ilinin, Anamur ilçesinin tarihi Cilalı Taş Devrine kadar uzanmaktadır. Sırasıyla Kizuvatlar, Hitit, Frig, Asur, Pers, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Ramazanoğluları ardından Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Tarih öncesi devirlerden beri yerleşim alanı olan kentte pek çok arkeolojik kalıntı bulunmuştur. Büyük İskender’in doğu seferi sırasında Makedonya Krallığına bağlanan bu kent Anemurium olarak isimlendirilmiştir. Roma ve Bizans egemenliğine girmiş ardından Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Osmanlı döneminde bu bölgenin Türkleşmesi ve İslamlaşması için Türkmenler yerleştirilmiştir. Kırsal kesimlerde ve merkez de yaşayan göçebe Yörük Türkler ise bugün hala burada yaşamlarını sürdürmektedir. Osmanlının giderek zayıflaması ve I. Dünya savaşına girmesiyle İtilaf Devletleri işgali altında kalan kent Milli Mücadele ile tekrar Türk hâkimiyetine girmiştir. Anamur 1869 tarihinde ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Anamur’da Gezilecek Yerler

Ülkemizin Mersin ilinde yer alan Anamur ilçesine, birçok ulaşım seçeneği bulunmaktadır. Bu ilçemize en kolay ulaşım için Anamur otobüs bileti alabilir ve buradaki muazzam yerleri ziyaret edebilirsiniz. Anamur gezilecek yerler başlıca şu şekilde sıralanabilir;

Anemurium Antik Kenti: Roma İmparatorluğunun da izlerini taşıyan bu antik kent ticari faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir yer olmuştur. Tarihte Sasani ve korsanlar tarafından yağmalanmış, 12.yy Selçukluların egemen olduğu bölge Türk hâkimiyetine girmiştir.

Atatürk Evi ve Müzesi: İlçe merkezimde Atatürk Caddesinde yer almaktadır. 2 katlı bu yapıdaa Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin ziyaretlerine ve kurtuluş savaşına dair belgeler ve fotoğraflar ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışma ve dinlenme odası da bulunmaktadır.

Titiopolis Antik Kenti: Roma ve Bizans dönemine ait izlere rastlanmıştır. Kentin girişinde renkli taşlardan döşenmiş sütunlar da bulunmaktadır. İbadet alanları, mezarlıklar ve pek çok lahit bulunmaktadır.

Çukurpınar Mağarası: Anamur merkeze sadece 46 km mesafede yer almaktadır. Dünyanın en derin ikinci mağarasıdır.

Mamure Kalesi: Anamur ilçesi, Bozdoğan köyünde bulunan kalenin 39 kulesi, camisi ve hamamı mevcuttur. 14.yy’da Karamanoğulları tarafından inşa edilen kale Osmanlı İmparatorluğunun güç kazanması ile Osmanlı egemenliğine girmiştir. Tahrip olan kale onarılmış ve günümüzde de en popüler mekânlardan biri haline gelmiştir.

Anamur’da Ne Yenir?

Ülkemizde yer alan tüm ilçelerin kendine özgü birçok lezzeti bulunmaktadır. Yöreye has yemek kültürüyle ziyaretçilerini bekleyen Anamur ilçesini ziyaret ettiğiniz zaman tatmanız gereken Anamur’un meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir;

Gölevez Yemeği: Kıbrıs patatesi olarak bilinen Gölevez sıklıkla Anamur yemeklerinde kullanılmaktadır. Gölevez yemeği ise domates ve biber salçası, limon suyu ve sıvı yağ ile yapılan Anamur yöresine has geleneksel yemektir.

Bazlama: Yaş maya, ılık su, tuz, şeker ve zeytinyağı ile hazırlanmaktadır. Bazlama her öğün tüketilebileceği gibi daha çok sabah kahvaltılarında çay eşliğinde tercih edilmektedir.

Patates Dolması: İsteğe göre tavuklusu da yapılan patates dolması yöre halkı tarafından sevilen bir yemektir. Soğan, kıyma, pirinç, salça, taze maydanoz ve baharatlarla tatlandırılır ve yanında yoğurt ile servis edilmektedir.

Anamur’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Mersin ilimizin, Anamur ilçesine daha çok kara yolu, hava yolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Özel aracınız ile gidebileceğiniz bu ilçeye, Anamur otobüs bileti satın alarak da rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Karayolu ile Mersin ilinden Anamur ilçesine 239 km uzaklıktadır. İl merkezinden Anamur ilçesine günün her saati sefer düzenlenmektedir. Otobüs ile ulaşım sağlandıktan sonra otobüs firmalarının servisleri tercih edilebilir ya da şehir içi otobüsler ve ticari araç imkânları da sağlanmaktadır. 

Mersin, Anamur ilçesine ulaşmak için hava yolunu tercih edecek misafirlerimiz, bulundukları şehrin havalimanından 294 km uzaklıktaki Adana ilinde bulanan Şakirpaşa Havalimanı ya da 250 km uzaklıktaki Antalya Havalimanından ulaşabilirler. Buradan da aktarma yaparak Mersin iline ulaşabilirler. İlçeye, özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Demiryolu ile ulaşımı tercih etmek isteyen misafirlerimiz TCDD seferleri ile  demiryolu üzerinden ulaşabilirler. Yaklaşık 250 km uzaklıkta olan Mersin Tren Garı ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Sağladığı ulaşım imkânı ile en çok tercih edilen ilçeler arasında yer almaktadır.b

Anamur Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    18 saat
  • İzmir
    14 saat
  • Ankara
    10 saat
  • Adana
    5 saat
  • Bursa
    16 saat
  • Antalya
    6 saat