Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Akyaka Hakkında

Akyaka, Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Kars iline bağlı bir ilçedir. Akyaka otobüs bileti alarak, ilçeye ulaşabilir, bu coğrafyayı gezme şansı elde edebilirsiniz.

Akyaka ilçe sınırları şu şekildedir:

  • Doğusunda Ermenistan
  • Batısında ve güneyinde Kars şehir merkezi
  • Kuzeyinde Arpaçay ilçesi

Akyaka ilçesi, Ermenistan ile 52 kilometrelik bir sınır boyuna sahiptir.

Karasal karakterde bir iklime sahip olan Akyaka’da; kış mevsimleri sert ve soğuk, yaz mevsimleri ise ılık geçmektedir. İklim burada çok sert olduğu için, arazileri verimli değildir.

Akyaka ilçesinin toplam yüzölçümü 550 kilometrekaredir. İlçedeki rakım 1530 metredir. 

2020 yılı itibarıyla nüfusu 10.454 olan Akyaka’da, çoğunlukla Karapapaklar ve Azeriler yaşamaktadır.

Akyaka’nın Tarihçesi

Akyaka, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına ilk kez 1554 senesinde katılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusyası arasında geçen ve 93 Harbi olarak adlandırılan 1877-1878 seneleri arasında yapılan savaş sonucu, Akyaka 40 sene Rusların elinde kalmıştır.

1918 senesinde Bolşevik İhtilali’nin gerçekleşmesi üzerine, Brest-Litovsk antlaşması sonucunda yeniden Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altına giren Akyaka, kısa bir süre sonra ise Ermeni egemenliği altına girmiştir. Ermenilerin ardından İngilizler ele geçirmiştir. İngilizler, daha sonra bu bölgeyi Ermenilere ve Gürcülere bırakmıştır.

25 Nisan 1918 tarihinde, Akyaka yeniden Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ermeniler Nisan-Mayıs 1918’de Osmanlı İmparatorluğu’nu bu bölgeden çekilmeye mecbur bırakmıştır. Akyaka, Kurtuluş Savaşı sonucunda Türkler tarafından alınmıştır.

Akyaka’da Gezilecek Yerler

Akyaka gezilecek yerler şu şekildedir:

  • Şahnalar Köyü Camisi: Ruslar tarafından kilise olarak inşa edilmiştir. Baltık mimari tarzında yapılmıştır. Duvarları sağır kemerli olup, estetik bir mimari tarza sahiptir. Üzerinde 1908 tarihli yapım kitabesi bulunmaktadır. 
  • Tarihi Tren Garı: 1899’da Rus İmparatorluğu döneminde, “Şöregel İstasyonu” ismi ile inşa edilen gar, ilçe merkezinde İstasyon mahallesi sınırları içerisinde İstasyon caddesi üzerinde bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı, siyah kesme taş kullanılarak gar binası inşa edilmiştir. Baltık mimarisi tarzında yapılan binanın iki giriş kapısı mevcuttur.
  • Tignis Kalesi: Kalkankale köyünde bulunan bu kale, Ermenistan sınırına çok yakın konumlanmıştır. I. Smpad Pakraduni döneminde inşa edilmiştir.
  • Esenyayla: Akyaka ilçe sınırları içerisinde yer alan Esenyayla’da tarih kalıntıları vardır, ancak harabe şeklindedir.
  • Kayaköprü Köyü Argina Katedrali: İlçe merkezine 5 km mesafede yer alır. Kayaköprü köyünde bulunan katedralin, günümüze yalnızca kalıntıları ulaşmıştır.

Akyaka, tarihi açıdan zengin bir ilçedir. Akyaka otobüs bileti alarak bu coğrafyayı ziyaret edebilir, ilçenin tarihi lokasyonlarını gezme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Akyaka’da Ne Yenir?

Akyaka’nın meşhur yemekleri şu şekildedir:

  • Erişte pilavı: Tereyağı, yeşil mercimek, erişte ve patates ile hazırlanan bu yemekte önce mercimekler süzdürülür. Bir miktar su içerisinde erişte haşlanır. Bir yandan tereyağı içerisinde patatesler kızartılır. Üzerine mercimek, erişte ve patates ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.
  • Hangel: Önce hamur hazırlanır ve dinlendirilir. Daha sonra hamur incecik açılır ve kaynayan su içerisine atılarak haşlanır. Haşlanan hamurlar servis tabağına alınarak, üzerine soğanlı ve sarımsaklı yoğurt ilave edilerek servis edilir.
  • Kuzu etli pilav: Kuzu kuşbaşı et ile yapılan bu yemek içerisinde; pirinç, antep fıstığı, zeytinyağı, tereyağı malzemeleri vardır. 

Akyaka’nın yöresel lezzetleri, Kars ile benzerlik gösterir. Bu lokasyona uğrarsanız, buradaki yöresel yemekleri mutlaka deneyin.

Akyaka’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Akyaka ilçesine karayolu ile ulaşım için en iyi tercih otobüs yolculuğudur. Akyaka otobüs bileti alarak, ilçeye ulaşabilirsiniz. Burada yer alan tarihi yapıları gezmek için ilçe içinde aktif hatları olan halk otobüslerini ya da minibüsleri kullanabilirsiniz. Akyaka’nın Kars şehir merkezine mesafesi 63 kilometredir.

Akyaka ilçesine direkt olarak havayolu ve demiryolu ile ulaşım yoktur. Ancak önce Kars şehir merkezine gelerek, buradan özel araç ya da dolmuşlar ile Akyaka ilçesine geçmeniz mümkün.

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır