En Ucuz Adaklı Kalkışlı Otobüs Biletleri
En Ucuz Adaklı Varışlı Otobüs Biletleri
Adaklı Hakkında
Adaklı ilçesi, ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan ve Bingöl iline bağlı olan bir ilçedir. Adaklı ilçesinin tarihini ve kültürünü merak eden, yakından tanımak isteyenler Adaklı otobüs bileti alarak ilçeyi ziyaret edebilirler. Adaklı ilçesinin 35 köyü bulunur. Deniz seviyesinden 1500 m yüksekliktedir. İlçenin bulunduğu arazi meşe ormanlarıyla kaplı, dağlık ve engebeli bir arazidir. Ülkede karasal iklimin etkileri hissedildiğinden kış ayları uzun ve sert, yaz ayları kurak ve sıcak geçer. AK Parti himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Zeki Işık, kaymakamı Emre Çiftçi’dir. 2022 yılı itibariyle Adaklı ilçesinin nüfusu 8243 olarak belirlenmiştir.
Adaklı’nın Tarihçesi
Geçmişte yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinen Adaklı ilçesiyle ilgili bilgiler sınırlıdır. İlçenin yerleşim yeri olarak kullanıldığı ilk tarihler değil, Türk topraklarından biri haline geldikten sonraki dönemi daha çok önemsenir. İlçenin M.Ö. 3000’li yıllarda yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilir. Adaklı ilçesi, 1839 yılında Kiğı ilçesine bağlı olan bir köydü. Bununla birlikte, daha önce Bingöl iline değil Erzurum iline bağlıydı. Erzurum'dan sonra Erzincan’a bağlı bir yerleşke haline geldi. Ancak 1939 yılında alınan bir kararla Bingöl'e bağlı bir ilçe statüsüne kavuştu.
Adaklı'da Gezilecek Yerler
35 köyü bulunan Adaklı ilçesinin merkezini ve köylerini gezmek isteyenler Adaklı otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler.
Adaklı ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;
Adaklı Çeşmesi: Tarihi adaklı çeşmesi, oldukça eski ve önemli bir çeşmedir. Eski ve tarihi bir çeşme olması dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeker. Akkoyunlu devleti tarafından inşa edilen bu çeşme, geçmişten günümüze ulaşan nadide eserlerden biridir. Çeşmenin üzerinde bulunan koyun kabartması oldukça dikkat çekicidir. Bu koyun kabartması, çeşmenin Akkoyunlu Devleti zamanında Akkoyunlu Devleti tarafından inşa edildiğinin bir kanıtıdır. İlçe merkezinden çeşmeye ulaşım kolay olduğu gibi, Adaklı ilçesini ziyaret edenlerin bu çeşmeyi mutlaka görmesi tavsiye edilir.
Adaklı'da Ne Yenir?
Adaklı'nın meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;
Yuvarlama Çorbası: Adaklı ilçesinde birçok yöresel çorba çeşidi vardır ve bu çorba çeşitlerinden biri de yuvarlama çorbasıdır. Bu çorbanın bilinen diğer adı gilorik çorbasıdır. Bazı illerde “yuvalama çorbası” olarak da bilinir. Yalnızca Bingöl iline ve Adaklı ilçesine has değildir. Gaziantep ilinde de meşhur bir çorbadır. Kıyma, kırık pirinç, un, irmik, incik, nohut, soğan, su, karabiber, tuz, süzme yoğurt, yumurta, tereyağı ve kuru nane kullanılarak hazırlanır.
Gullık Çorbası: Çiriş çorbası olarak da bilinir. Elazığ ilinde de meşhur olan bir çorba çeşididir. Çiriş, sıvı yağ, yoğurt, un, tuz, su, kuru nane ve sarımsak kullanılarak hazırlanır.
Kıllora Sire: “Babuko” ve “şir” olarak da bilinir. Biraz sulu ve hamurlu bir yemek olarak tanımlanabilir. Un, tuz, su, karbonat, sarımsak, yoğurt ve tereyağı kullanılarak hazırlanır.
Adaklı'ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Adaklı ilçesine farklı il ve ilçelerden ya da Bingöl il merkezinden ulaşmak için birden fazla seçenek mevcuttur. Şahsi aracıyla Bingöl il merkezine gelen ziyaretçiler, şahsi araçlarını kullanarak Bingöl il merkezinden Adaklı ilçe merkezine kolaylıkla ulaşım sağlayabilirler. Bingöl il merkezi ile Adaklı ilçe merkezi arasında yaklaşık 66 km mesafe bulunur. Adaklı otobüs bileti alarak otobüsle seyahat etmeyi tercih edenler yaklaşık bir saat 45 dakika içinde Bingöl il merkezinden Adaklı ilçe merkezine ulaşım sağlayabilirler. Ancak toplu taşıma aracı kullanmak yerine araç kiralayan ya da taksi tutan ziyaretçiler Bingöl il merkezinden Adaklı ilçe merkezine yaklaşık bir saat 25 dakika içinde ulaşım sağlayabilirler.
En Çok Seyahat Edilen Otobüs Rotaları