Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Acıpayam Hakkında

Acıpayam Denizli'nin yüksek nüfuslu ilçelerinden biridir. Halkının büyük bir kısmı tarım ve hayvancılık ile uğraşır. Acıpayam isminin badem anlamına gelen Payam'dan dolayı kullanıldığı düşüncesi hâkimdir. 6 mahallesi olan Acıpayam'ın Denizli'ye mesafesi 58 kilometredir. Yaklaşık olarak 1 saatte gidilir.

 Acıpayam otobüs bileti alınarak ilçeye ulaşım sağlanabilir. Ege ve Akdeniz bölgelerinin geçiş noktasında olmasından dolayı iklimi değişkenlik gösterir. Kuzey bölgelerde karasallık etkiliyken Güney kısımlarında ise Akdeniz iklimi etkisi hâkimdir. 

Bereketli bir toprağa sahip ancak sulama kanallarının olmaması tarımı olumsuz yönde etkiler. Acıpayam'da genellikle ıspanak, kavun, karpuz ve domates üretimi yapılır.

Acıpayam’ın Tarihçesi

Tarihte birçok medeniyetin denetimine giren Acıpayam eski çağlarda İndos Vadisi olarak adlandırılırdı.  Bölgeye sırayla Hititler, İyonlar, Akalar, Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenler ve Romalılar hakim olmuştur. Germiyanoğulları ilçenin bereketinden dolayı uzun yıllar Acıpayam'ı kendilerine bağlamışlardır.

Acıpayam'a uzun yıllar boyunca Roma İmparatorluğu hükmetmiştir. Roma İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra Bizans hakimiyeti başlamıştır. Bizans'ın hakimiyetinden çıkması ise 1195 yılına uzanır. Bu dönemden itibaren Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti başlamıştır. 

Bilinen bilgilere göre Acıpayam ilk olarak Afşin Bey tarafından fethedilmiştir. Sonraki dönemde ise Denizli ve Acıpayam bölgesi sürekli olarak Bizans ve Selçuklu hakimiyetini yaşamıştır.

Acıpayam’da Gezilecek Yerler

Denizli'nin incisi olan Acıpayam doğal güzellikleriyle her yıl birçok turist çeken bir ilçedir. Acıpayam otobüs bileti alınarak bu ilçede doğa gezileri yapılabilir. Acıpayam'da gezilecek yerler genellikle doğaseverlerin ilgisini çekecek yapıdadır. 

Acıpayam Benlik Olukbaşı Kanyonu: Acıpayam ilçe merkezinin güneyine düşer. Acıpayam'a 39 km mesafededir. Kanyona Kelekçi veya Fethiye üzerinden ulaşmak mümkündür. Kanyonun sonunda bir gölcük vardır. Gölcüğün içinden yürüyerek kanyon yürüyüşü başlatılabilir. Ücretsiz olarak gezilebilen bu kanyon maceracıların ziyaretine uygun bir yerdir. Kanyonun suyu Bozdoğ'ın zirvesinden gelir. 

Acıpayam Lavanta Bahçeleri: Ülkemizde en çok lavanta yetiştiren yer Acıpayam'dır. Lavanta bahçeleri ile meşhur olan Acıpayam Mevlütler Mahallesi'nde bu lavantaların kokusu yoğun olarak gelir. Mevlütler Mahallesi'nde bulunan bu lavanta bahçeleri her mevsim yeşil kalmaları ile ünlüdür. Kış aylarında yüksek kar almasından dolayı lavantalar karın altında kalır. Ancak karların erimesi ve mevsimin ısınması ile lavantalar tekrar güzelliklerini ortaya çıkarır. 

Acıpayam Camii: Ege Bölgesi'nin en önemli yapılarından biri Acıpayam Camii'dir. Acıpayam Çarşı Camii olarak da bilinir. Bölgenin ilk ve tek dört minareli camisidir. Sahip olduğu işlemeler antik dokunuşlar varaklar ve karolar ile kendine has bir yapısı vardır. Oldukça büyük bir cami olması binlerce insanın aynı anda ibadet etmesini sağlamıştır. Etrafı doğal güzelliklerle örtülü olan bu camii Osmanlı'dan kalan önemli bir eserdir.

Acıpayam’da Ne Yenir?

Doğal ve tarihi güzellikleri ile meşhur olan Acıpayam yemekleri ile de göz doldurur. Tarihi yapısı nasıl ki Denizli'den ayrılamıyorsa yemeklerini Denizli'den ayırmak mümkün değildir. Acıpayam'ın meşhur yemekleri Denizli yemekleri ile aynıdır. Bunlar:

Acıpayam Usulü Tarhana Çorbası: Bölgenin yöresel ürünleriyle yapılan bu çorba kışın tam bir şifa kaynağıdır. Diğer yörelerde yapılan tarhana çorbasının aksine içerisinde börülce de yer alır. Ege mutfağının en çok sevilenlerinden börülce tarhanaya ayrı bir lezzet verir. Sarımsak nane ve börülce eklenerek yapılan bu tarhana yiyen herkesi kendine hayran bırakır. 

Keşkek: Yine bu yöreye ait ürünler ile yapılır. Aşurelik buğday nohut ve etler çömlek içerisine konularak yapılır. Diğer keşkeklerden farklı olarak çömlek içerisinde fırına gönderilir. Tahta kaşık bile karıştırılması büyük önem taşır. Özel salça baharat ve yağlar ile lezzetlendirilen Acıpayam keşkeği oldukça lezzetli bir üründür. 

Arabaşı Çorbası: Acıpayam arabaşı çorbası diğer arabaşı çorbalarından farklıdır. Diğerlerinin aksine burada kullanılan et tavşan etidir. Bu da çorbanın özel kılınmasını sağlar. Tavşan eti ve hamur ile yapılan bu çorba özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilir.

Acıpayam’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Acıpayam ulaşım bakımından oldukça rahat bir ilçedir. Hava yolu ve demir yolu ile bu ilçeye seyahat edilebilir. Acıpayam otobüs bileti ile çevre illerin tamamından yolculuk yapılabilir. Toplu taşıma araçları özel araçlar veya ticari taksi seçenekleri mevcuttur. İlçenin içerisinde sürekli olarak ulaşımı sağlayan halk minibüsleri vardır.

 Denizli merkezden de ilçeye sürekli olarak giden dolmuşlar bulunur. Hava yolunu tercih edecek ziyaretçiler için Denizli Çardak havalimanı önerilir. Acıpayam İstanbul'a 641, Ankara'ya 510, İzmir'e ise 292 kilometre uzaklıktadır. Acıpayam'dan Denizli Çardak Havalimanı'na 1 saat 18 dakikada gidilebilir.

Acıpayam Hava Durumu

Sefer Süreleri