Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Yalvaç Hakkında

Yalvaç Isparta'nın en kalabalık ilçelerinden biridir. 50 bin nüfusa sahip ilçenin turizm ve tarihi anlamda önemi büyüktür. Yalvaç'ın 1 belde ve 37 köyü vardır. Yalvaç otobüs bileti alınarak ilçeye seyahat edilebilir. Yalvaç Akdeniz Bölgesi'nin Batı Bölümünde yer alır.

 Göller yöresinin en kuzeyinde kurulmuştur. Isparta'nın 105 km kuzeyinde bulunur. Antalya'ya 230, Konya'ya 180 km mesafededir. İlçede bulunan tek göl Hoyran Gölü'dür. İlçenin ekonomik yapısına katkı sağlayan tarım ve hayvancılık bu anlamda büyük pay sahibidir. 

Dericilik ve tekstil anlamında da önemli bir yapıdadır. Aynı zamanda sanayide de orta ve küçük ölçekli işletmeler bulunur. Tarımsal faaliyet olarak buğday, arpa ve nohut üretimi yoğun olarak yapılır. Sebze ve meyve üretimi de büyük orandaki yapılır ve çevre il ve ilçelere satılır.

Yalvaç’ın Tarihçesi

Yalvaç tarihi oldukça eskilere dayanır. Yalvaç'ta yapılan araştırmalara göre Geç Neolitik Dönem ve Kalkolitik Döneme ait bulgulara rastlanmıştır. Lidyalıların elinde olan Yalvaç savaşın kaybedilmesi ile Perslerin eline geçmiştir.

 Daha sonra Büyük İskender tarafından Makedonya Krallığı topraklarına katılmıştır. Miryokefalon Savaşı'ndan sonra Yalvaç Anadolu Selçuklu Devleti'nin egemenliğine girmiştir. Bu yerleşme ile beraber Türk hakimiyeti kesin olarak sağlanmıştır. 

Yalvaç sonraki dönemde Hamitoğulları Beyliği ve Karamanoğulları Beyliği'nin egemenliğine girmiştir. 1. Murat döneminde parayla satın alınarak Osmanlı Devleti'ne bağlanmıştır. 1402 Ankara Savaşı'ndan sonra Timur tarafından Karamanoğlu Beyliği'ne bırakılmıştır. 1415 yılında Çelebi Mehmet tarafından tekrar Osmanlı'ya bağlanmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra Isparta'ya bağlanmıştır.

Yalvaç’ta Gezilecek Yerler 

Isparta Yalvaç'ta gezilecek yerler arasında birçok tarihî mekan vardır. Özellikle tarihe meraklı kişilerin gidip görmesi gereken yerler bulunur. Hem tarihi hem de farklı deneyimler yaşamak için Yalvaç otobüs bileti alınarak ilçeye seyahat edilebilir. 

KaşYukarı Mahalle Camii: Kaşyukarı mahallesi Engin sokakta bulunur. İlçe merkezinde bulunan bu cami 20. yüzyılın başlarında yapılmıştır. Dikdörtgen planlı ve  kerpiç duvarlı olarak inşa edilmiştir. Çatısı kiremit örtülüdür. Günümüzde hala ibadet edilen bir camidir. 

Antiocheia Su Kemerleri: Bu tarihi kentte buluna çeşmenin kuzeyinde su kemeri vardır. Bu kemer Milattan sonra 1. Yüzyılda inşa edilmiş ve 10 kilometre uzunluğundadır. Günümüzde sadece 250 metre uzunluğu ayakta kalmıştır. Hem tarihî hem de teknik özellikler bakımından önemli bir eserdir. Kemerin arka kısmına yapılan boru ve depolar o dönemde de halkın su ihtiyacının giderildiğini gösterir.

Yalvaç Müzesi: 1963 yılında yapımına başlanmış 1963 yılında da tamamlanmıştır. 9 Eylül 1966 yılında da hizmete açılmıştır. 16 Temmuz 2000 yılında tekrar hizmete açılan müze Göller Bölgesi'nin en büyük müzesi özelliğini taşır.

Yalvaç’ta Ne Yenir?

Yalvaç'ta birçok nedenden ötürü yemek kültürü gelişmiştir. Özellikle özel günlere özgü yemekler vardır. Düğün yemekleri ayrı, dini gün yemekleri ayrı ve özel ailevi günler için ayrı yemekler yapılır. Yalvaç'ın meşhur yemekleri arasında şunlar bulunur:

Yufka Ekmeği: Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yapılan yufka ekmeği Isparta'nın da önemli yiyeceklerinden biridir. Diğer yörelerin aksine burada yapılan ekmekler 1 yıl boyunca yenebilecek kapasitededir. Ekmekler eşit genişlikte açıldıktan sonra saçta her iki tarafı pişirilir ve kurumaya bırakılır. Kuruyan ekmekler nem almayan bir yerde saklanır ve yıl boyunca hem ekmek hem de börek olarak yenir. 

Dirgit: Isparta mutfağının en geleneksel yemeklerinden olan dirgit yıllardır yapılan bir yemektir. Yöresel bir anlamı olan bu yemek genellikle bebeklerin dişleri çıktığında yapılır. Bu yemek yapılır ve gelen komşulara ikram edilir. Buğday nohut ve fasulye karışımından yapılan bu yemek diş buğdayı olarak da anılır.

Sap Aşı: Yalvaç'ın önemli yemeklerinden olan sap aşı kolaylığı ile bilinir. Yorgun ve uzun bir günden sonra yemek yapmaya vakit bulamayanların sıklıkla tercih ettiği bir yemektir. Ispanak sapları haşlandıktan sonra ince ince doğranır ve farklı bir kapta pişen soğan ve kıymanın içine dahil edilir. Daha sonra üzerine yumurta kırılarak yenir. Oldukça pratik ve lezzetli bir yemektir.

Yalvaç’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Yalvaç ulaşım bakımından son derece rahat verilecektir. Gelişmiş bir bölgede olması ulaşım ağlarından da faydalanmasını sağlar. Karayolu hava yolu ve demir yolu ile Yalvaç'a ulaşım sağlamak mümkündür. 

Hava yolunu kullanmak isteyen ziyaretçiler için Süleyman Demirel Havalimanı önerilir. Havalimanından Yalvaç'a ulaşım 1 ile 1,5 saat arasında yapılır. Havalimanından ilçeye sürekli olan olarak giden minibüsler ve özel taksiler vardır. Bunun yanında Yalvaç otobüs bileti alınarak da ilçeye ulaşım sağlanabilir. 

Her şehirden alınabilen bu bilet ile ilçeye rahat bir şekilde gidilebilir. Yalvaç'a tren ile gitmek isteyenler için birçok seçenek vardır. Denizli, Aydın, Burdur ve İzmir arasında olan Göller Ekspresi treni ile ilçeye seyahat edilebilir.

Yalvaç Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    9 saat
  • İzmir
    8 saat
  • Ankara
    5 saat
  • Adana
    9 saat
  • Antalya
    4 saat
  • Trabzon
    18 saat
SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır