Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Tercan Hakkında

Tercan, Yukarı Fırat Havzası’nda yer alan arazi yapısı taşlık ve meyilli olması dolayısıyla zorluk yaşanan ilçelerimizden birisidir. Doğal alan ve konumu dolayısıyla her yıl binlerce Tercan otobüs bileti satılıyor. 

Toprağının yapısı yer yer humus bakımından çok zengin olsa da tarıma elverişli toprak oranı maalesef düşüktür. Tarım için daha çok Perçin, Kargın, Üçpınar ve Beşkaya ovaları kullanılarak daha kolay bir çiftçilik planlanmıştır.

Tercan'ın Tarihçesi

Tercan'ın ilk defa ne zaman yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlandı kesin olarak bulunamamıştır. Yapılan araştırmalarda daha çok Asurlar, Hititler, Romalılar, Urartular, Persler gibi birçok medeniyetin izne rastlanmıştır. Özellikle Araplarla yaşanan çekişmeler zaman zaman yönetimin değişmesine sebebiyet verse de Malazgirt Savaşı'ndan sonra bölge Türk hakimiyetine alınmıştır. Elde edilen bilgilere dayanarak mama hatun tarafından 1190 yılında ilçenin kurulduğu düşünülüyor.

1916 yılında Rusların istila ettiği Tercan’dan 1915 ve 1918 yılları arasında Ermeni katliamı yaşanmıştır. 17 Şubat 1918'de Topraklar düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Tercan Gezilecek Yerler

İlçeye yaklaşıldığında tarih kokusu alınabiliyor desek yeridir. Çünkü Tercan gezilecek yerleri listesini yapmak gerekirse %90 oranında tarihi alanlar hâkim olacaktır. Tarih tutkunuysanız bu ilçeyi gezmeden ölmemek için Tercan otobüs bileti almayı unutmayın. 

Mama Hatun Türbesi: 1192 yılında hayatını kaybeden Erzurum'a sahip olan mama Hatun için inşa edilmiştir. Dairesel bir yapıda tasarlanan türbe, Anadolu türbe mimarisinin gözdelerindendir.

Abrenk Kalesi: Üçpınar köyünün sınırlarında bulunan kilisenin diğer adı Vank Kilisesi'dir. Kafasında bulunan kitabeye bakılırsa 1854 yılında yapılmıştır. Mimari dokusunda Selçuklu Devleti'nin izleri bulunuyor. 

Kefrenci Tapınağı: Oğulveren köyünde bulunan yapının yapılış tarihi ve diğer bilgilerine ulaşılamamakla birlikte analiz edildiğinde Pers mimarisinin imgeleri görünüyor.

Pekeriç Kalesi: Net olarak yapım tarihi veya mimarı bilinmeyen bu kalede Kayalar oyularak o da, sarnıç, merdiven yapılmış ve bu durum alanda çok eskiden bir yerleşim yeri olduğu fikrini veriyor.

Tercan’da Ne Yenir?

Bağlı olduğu Erzincan ilinin diğer ilçelerini kıyasla et ürünlerinin biraz daha fazla kullanıldığı Tercan meşhur yemekleri yumuşak dokulu ve özellikle çok pişmiş tariflerden oluşuyor. 

Den Pilavı: Fasulyeler bir gece neden ıslatılarak haşlanır ve süzülür. Üzerine parçalanmış et kaynar su ve gendime eklenerek normal pilav gibi pişmesi beklenir. Piştikten sonra üzerine kavrulmuş tereyağı dökülerek servis edilir.

Haşıl: Un su ve tuz sürekli karıştırılarak pişirilir. Koyulaşınca altı kapatılır ve blenderla ezilip sonra tekrar bir bardak suyla kavrulur. Erimiş tereyağı dökülerek servis edilir.

Kuzu Dolması: Pilavlık pirinç, kuş üzümü ve fıstık kavrulur. Üzerine salça tuz ve diğer baharatlar dökülüp iyice karıştırılır. Kuzu kaburganın içerisine hazırlanan harç doldurularak karın zarı üzerinden dikilir. Büyük bir kazanda haşlanıp daha sonra tandırda kızartılır.

Yaprak Döner: Türkiye'de olmadığı ve yenmediği hiçbir nokta olmayan yaprak dönerin anavatanı Erzincan’dır. Dana etinin uygun ekipmanlarla hazırlanıp pişirildikten sonra çok ince kesilerek ekmek arası ya da pilavla birlikte tüketilir. Yanında soğan ya da çoban salatası ile servis edilir.

Tercan'da Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Tercan'ın Erzincan merkez ilçesine uzaklığı 100 kilometredir. Karayolunun yoğunlukla tercih edildiği Tercan’da ulaşımda %80 Tercan otobüs bileti kullanılıyor. Erzincan'a bağlı havalimanı bulunsa da ilçeden havalimanına gitmek için de ekstra bir araç kullanılması gerektiğinden bu tercih pek akılda kalmıyor. 

Şehir içi ulaşımında halk otobüsleri yeterli olmadığından özel halk otobüsleri de kullanılabiliyor. Diğer ilçelerden ve komşu illerden Tercan’a minibüs seferleri düzenlense de yayla ve bazı tarihi yerleri giderken özel araca ihtiyaç duyulabiliyor.

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır