Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Tarsus Hakkında

Tarsus, Mersin ilimize bağlı bir ilçedir. Tarsus ilçesine seyahat etmek için Tarsus otobüs bileti satın alarak, rahatlıkla ilçeye ulaşım sağlanabilmektedir. Tarsus ilçesine farklı illerden kara yolu, hava yolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Turistlik açıdan birçok gezilecek ve görülecek yere sahip olan bu ilçemiz, her yaştan misafirlerimiz için de oldukça uygun bir yer olup, tatil planlarına dâhil edebilirler. Tarih, doğa ve termal turizmi ile Mersin’in en turistik noktasıdır. Zengin tarihi ve arkeolojik eserleriyle bu ilçemiz, yerli ve yabancı misafirlerin seyahat yerleri arasındadır. Konaklama, yeme-içme gibi çeşitli avantajlar sağlayarak günün her saatinde 7/24 aktiftir. Bu cazip fırsatlar için bu ilçeyi keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Konum: Tarsus ilçesi, Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. İlçemiz Mersin il merkezine 26 km uzaklıktadır. Doğuda Adana ili, kuzeyde Mersin ilinin Çamlıyayla ilçesi ve güneyde ise Akdeniz ilçeleri ile komşudur.

Nüfusu: Tarsus, Türkiye İstatistik Kurumunun yapmış olduğu en yakın tarihli sayımına göre toplam nüfus ( 2021) 347. 314 olarak belirlenmiştir. 

Yeryüzü Şekilleri: Tarsus ilçesi, büyük bir kısmı oldukça yüksek ve engebeli bir arazi üzerine kuruludur. İlçede çok sayıda ova, yayla, akarsu ve göl bulunmaktadır. Dağlık ve engebeli arazilerin yanı sıra tarım yapmaya elverişlidir. İlçenin yüzölçümü 2.240 kilometrekare, rakımı ise 23 metredir. 

İklimi: Tarsus ilçesinde, Akdeniz iklimi hâkimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. 

Ekonomi: Ekonomisi tarım, hayvancılık ve ticaret ’e dayanmaktadır. Ticaret merkezi olan ilçe ticari özelliğinin yanı sıra sanayide de gelişmiştir. İlçede pek çok pamuk ve iplik fabrikası bulunmaktadır. Tarım sektöründe de gelişmiş olan ilçe, bereketli topraklara sahip olması sebebiyle pek çok meyve ve sebze üretimi gerçekleştirilmektedir. Kış mevsiminde de papaya, ananas, portakal, limon, pamuk, soya ve susam da yetiştirilmektedir.

Tarsus’un Tarihçesi

Mersin ilinin, Tarsus ilçesinin tarihi Cilalı Taş Devrine kadar uzanmaktadır. Sırasıyla Kizuvatlar, Hitit, Frig, Asur, Pers, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve ardından Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Tarih öncesi devirlerden beri yerleşim alanı olan kentte pek çok arkeolojik kalıntı bulunmuştur. Tarsus’un Çukurova içinde yer alması sebebiyle Toros Dağlarından İç Anadolu’ya kadar uzanan ilçe göç ve ticaret yolu üzerinde bulunduğu için pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma ve Bizans egemenliğine girmiş ardından Selçuklu, Karamanoğulları, Ramazanoğluları ve Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Osmanlı döneminde bu bölgenin Türkleşmesi ve İslamlaşması için Türkmenler yerleştirilmiştir. Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethetmesi ile Osmanlı egemenliğine giren Tarsus en parlak devirlerden birini yaşamıştır. Osmanlının giderek zayıflaması ve I. Dünya savaşına girmesiyle Fransızların işgali altında kalan kent Milli Mücadele ile tekrar Türk hâkimiyetine girmiştir. Önceleri Adana’ya bağlı sancak merkezi iken sonrasında Mersin iline bağlı bir ilçe olmuştur.

Tarsus’ta Gezilecek Yerler

Ülkemizin Mersin ilinde yer alan Tarsus ilçesine, birçok ulaşım seçeneği bulunmaktadır. Bu ilçemize en kolay ulaşım için Tarsus otobüs bileti alabilir ve buradaki muazzam yerleri ziyaret edebilirsiniz. Tarsus gezilecek yerler başlıca şu şekilde sıralanabilir;

Tarsus Şelalesi: Roma döneminden kalma bu şelale ardından kentteki su taşkınlarını engellemek için çayın yatağının değiştirilmesi ile şelale oluşmuştur. Roma döneminden kalma arkeolojik eserler ve oyulmuş mezarların bulunduğu bir yerdir. Özellikle yaz aylarında pek çok ziyaretçi buraya serinlemek için gelmektedir.

Antik Yol: Roma döneminden kalma bu yol tesadüfen keşfedilmiştir ancak bu yol bazalt taşlarından oluşmaktadır.

Şahmeran Hamamı: Şahmeran, insan başlı ve yılan gövdeli, yılanların şahı olarak bilinen efsanevi varlıktır. Efsaneye göre bir insanı sevmesi üzerine yeryüzüne çıkmış ancak insanın ihaneti sonucu bir hamamda öldürülmüştür. Hamam, Romalılardan kalma bir yapı üzerine Ramazanoğluları tarafından yapılmıştır. Günümüzde de hizmet vermektedir.

Kleopatra Kapısı: Tarsus, yıllarca liman kenti işlevi görmüştür. Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın denizden karaya ayak bastığı yere inşa edilmiştir. Oldukça etkileyici bu yapı da görülmeye değer.

Tarsus’ta Ne Yenir?

Ülkemizde yer alan tüm ilçelerin kendine özgü birçok lezzeti bulunmaktadır. Yöreye has yemek kültürüyle ziyaretçilerini bekleyen Tarsus ilçesini ziyaret ettiğiniz zaman tatmanız gereken Tarsus’un meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir;

Topalak Çorbası: Bulgur, nohut, bol baharat ve damak zevkine göre et ile de hazırlanan bol ekşili çorbadır.

Tantuni: Biftek, soğan, maydanoz ve baharatlarla lezzetlendirilen tantuni lavaşa sarılarak servis edilmektedir.

Tarsus Kebabı: Koyun kıyması ve baharatlarla lezzetlendirilen yöresel kebap daha çok salata ya da ayran eşliğinde derviş edilmektedir. 

Tarsus Lahmacunu: Mayalı hamurdan hazırlanan lahmacun küçük yuvarlak bir şekilde açılır. Kıyma, maydanoz, kıyılmış soğan ve domatesli harç üzerine koyularak pişirilmektedir.

Humus: Nohut, tahin, limon, sarımsak, zeytinyağı ve su ile hazırlanan humus sıcak servis edilmektedir.

Kerebiç: Yöresel bir tatlı olan kerebiç Ramazan ayında sıklıkla tüketilmektedir. Hamuruna sırasıyla tereyağı, irmik, kabartma tozu, sıvı yağ ve pudra şekeri eklenir. Şekil vermeden öce içerisine ceviz, fıstık isteğe göre tarçın eklenmektedir. Servis edilmeden önce Çüven otu kullanılarak krema haline getirilip servis edilmektedir.

Tarsus’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Mersin ilimizin, Tarsus ilçesine daha çok kara yolu, hava yolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Özel aracınız ile gidebileceğiniz bu ilçeye, Tarsus otobüs bileti satın alarak da rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Karayolu ile Mersin ilinden Tarsus ilçesine 26 km uzaklıktadır. İl merkezinden Silifke ilçesine günün her saati sefer düzenlenmektedir. Otobüs ile ulaşım sağlandıktan sonra otobüs firmalarının servisleri tercih edilebilir ya da şehir içi otobüsler ve ticari araç imkânları da sağlanmaktadır. 

Mersin, Tarsus ilçesine ulaşmak için hava yolunu tercih edecek misafirlerimiz, bulundukları şehrin havalimanından 40 km uzaklıktaki Adana ilinde bulanan Şakirpaşa Havalimanından ulaşabilirler. Buradan da aktarma yaparak Mersin iline ulaşabilirler. İlçeye, özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Mersin’de havalimanı bulunmuyor ancak Mersin’in Tarsus ilçesinde yapımı devam etmektedir. Çukurova Bölgesel Havalimanının 2023 Şubat ayında tamamlanması hedeflenmektedir. İlçeye, özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Demiryolu ile ulaşımı tercih etmek isteyen misafirlerimiz TCDD seferleri ile demiryolu üzerinden ulaşabilirler. Yaklaşık 27 km uzaklıkta olan Mersin Tren Garı ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Sağladığı ulaşım imkânı ile en çok tercih edilen ilçeler arasında yer almaktadır.

Tarsus Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    13 saat
  • İzmir
    13 saat
  • Ankara
    6 saat
  • Adana
    0 saat
  • Bursa
    13 saat
  • Antalya
    10 saat
  • Trabzon
    17 saat
SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır