Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Susuz Hakkında

Susuz, Kars ilimize bağlı bir ilçedir. Susuz ilçesine yolculuk yapmak için Susuz otobüs bileti satın alarak kolaylıkla ilçeye seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Susuz ilçesine farklı illerden hava yolu, demir yolu ve karayolu ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Turistik açıdan gezilip görülmesi gereken pek çok doğal güzelliğe sahip olan bu ilçemiz yerli ve yabancı ziyaretçilerimize 7/24 açık olup seyahatlerine bu muazzam yeri tatil planlarına ekleyebilirler.

Konum: Susuz ilçesi Kuzeydoğu Anadolu’nun en yüksek yaylalarında vadi üzerine kurulmuştur. Kars - Ardahan platosunda Kars çayı havzasında yer almaktadır. Güneyinde Kars il sınırı kuzeyinde ise e Hoçvan ile sınırdır. Kars ilinin 23 km uzaklığında bulunan Susuz ilçesinde geniş çayır ve meralar vardır. Batısında ve kuzeyinde Kısır Dağları ile çevrili sarp kayalıkların ve dik yamaçların olduğu bir yerleşim yeridir. Türkiye ve Rusya ile sınır olan geniş ovaların olduğu Arpaçay’a da oldukça yakındır.

Nüfusu: Susuz ilçesinin, Türkiye İstatistik Kurumunun yapmış olduğu sayımına göre 9.570’dir.

Yeryüzü Şekilleri: Susuz ilçesi 4. Jeolojik zamanda volkanik patlamalar ve orojenik hareketler sonucunda oluşmuştur. Alüvyon topraklar ve humus bakımından zengindir. Ortalama yükseltinin fazla olduğu, volkanik arazilerin geniş alan üzerinde yer aldığı için tarımsal faaliyet alanları kısıtlıdır.

İklimi: Susuz ilçesi Doğu Anadolu Bölgesinin yükseltisinin fazla olmasından dolayı kış aylarında yüksek basınç şartlarının da etkisiyle kış mevsiminin uzun ve sert geçmesine neden olur yazları da ılık ve serin bir hava hâkimdir. 

Ekonomi: Susuz ilçesinin ekonomik faaliyetleri daha çok balcılık, Arıcılık, Yem dikimi, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıktır. Buğday, arpa, patates ve nohut için buradaki topraklar fazlasıyla elverişlidir.

Susuz ’un Tarihçesi

Kars’ın en uğrak noktası olan Susuz ‘un oluşumu jeolojik olarak çok eskiye dayanır. Kafkasların eteğinde yer alan ve paleolitik çağa ait olduğu düşünülen kalıntılara rastlanılmıştır. Urartu egemenliğinde bulunan Susuz ilçesine birçok su kanalı inşa edilmiştir. Sırasıyla İskitler, Medler, Persler, Romalılar, Selçuklu Devleti, Moğollar, Akkoyunlular, Safeviler, Gürcüler, Osmanlı Devleti ve son olarak da Kars Anlaşması yapılarak Türkiye Cumhuriyeti egemenliğine girmiştir. Selçuklular döneminde sultan Alparslan 1071 de yapılan Malazgirt Meydan Muharebesinin ardından bu bölgede hâkimiyet kurulmuştur. 1230 da bu bölgeye Moğol saldırıları olmuş, Akkoyunlular ve Safeviler yerleşmiş ardından da Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise ilçenin bulunduğu bölge Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında kalmıştır. 19. Yüzyılda bölgede Rus işgalleri artmış ancak savaş sırasında çarlık rejimine karşı ülke içinde iç karışıklıkların patlak vermesiyle Rusya savaşta mağlup edilmiştir. Önceleri merkez ilçeye ait bir bucakken 1959 da ilçe olmuştur. 

Sarıkamış İlçesinde Gezilecek Yerler

Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ve Rusya’ya sınır olan Arpaçay’a sınır olan Susuz ilçesine, birçok ulaşım seçeneğinden birini tercih ederek ulaşabilirsiniz.

Bu ilçemize en kolay ulaşım yolu Susuz otobüs bileti almaktır ve sonrasında bu birçok medeniyetin etkisinde kalan kültürel yönden zengin bu bölgeyi yaz kış fark etmeksizin ziyaret edebilirsiniz. Susuz gezilecek yerler şu şekilde sıralanabilir;

Susuz Şelalesi: Ardahan yolu üzerinde kalan bu şelale 25 metre yükseklikten akıyor. Şelalenin yanında piknik yapmak için güzel alanlar da bulunmaktadır.

Aygır Gölü: Susuz ilçesinin sembolü haline gelen ve 2300 km yükseklikte bir yerdedir. Volkanik oluşumlu bir göl olması sebebiyle suyu tatlıdır ve gölün çevresinde bölgeye gelen ziyaretçilerin piknik yapabileceği alanlar da mevcuttur.

Bendivan Kalesi: Kayalık bir köyde yer alan bu kale yapımı 1800’lü yıllara dayamaktadır. Osmanlı devleti zamanında kim tarafından yapıldığı bilinmese de görkemli yapısıyla görenleri 

Susuz’da Ne Yenir? 

Ülkemizde yer alan tüm ilçelerin her biri kendine özgü çeşitli geleneksel yemekleri vardır. Susuz ilçesinde daha çok etli yemekler hazırlanır. Susuz ilçesini ziyaret ettiğiniz zaman kesinlikle tatmanız gereken Susuz ’un meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir;

Çeçil Peyniri: Çeçil peyniri Susuz ‘un en ünlü kahvaltılıklarındandır biridir. Börek, makarna, omlet yapımında sıklıkla tercih edilir.

Kars Ketesi: Yumurta, un, süt, su, yağ ve maya ile hazırlanan kolay bir hamurdur. Mayalanan hamur açılır içine tereyağı sürülür, şekil verilir ve servis edilir. Kahvaltıda ve ara öğünlerde tüketilmektedir.

Kesme Aşı: Yeşil mercimek haşlanır içerisine erişte eklenir. Erişteler pişerken ayrı bir tavada yağ, baharatlar ve soğan kavrulup tenceredeki mercimeğe eklenir ve sıcak servis edilir

Susuza Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Kars ilimizin Sarıkamış ilçesine kara yolu, hava yolu ya da demir yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Özel aracınız ile de ziyaret edebileceğiniz bu ilçeye Susuz otobüs bileti satın alarak da kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs ile ulaşımın gerçekleşmesiyle otobüs firmalarının servislerinden de yararlanılabilir. Demiryolu tercih edilecekse Susuz ilçesi, Kars- Ardahan yol güzergâhı içinde demiryolu hattı bulunmaktadır. Keyifli bir zaman geçirmek isterseniz Kars- Bakü- Tiflis üzerindeki demiryolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Hava yolu ile ulaşımda mümkündür. Kars Harakani Havalimanına ulaşıldıktan sonra ilçelere servis yapan otobüsler ve taksilerin kullanımı da tercih edilebilir. Havalimanı, Sarıkamış ilçesine 29 km’lik bir mesafede yer aldığından havaalanına taksilerle ulaşım sağlanabilir. 

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır