Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Pazar (Rize) Hakkında

Pazar Rize’ye bağlı ilçelerimizden birisidir. Pazar ilçesine Pazar otobüs bileti alarak kolaylıkla gidilebilir. Uzun bir tarihi olan ilçede çok sayıda turistik bölge de bulunur. Geleneksel olarak Pazar ilçesi dokumacılığıyla ünlüdür. Rize bezi olarak bilinen materyalin kökeni Pazar’a dayanır. Bölgede sıklıka yapılan el işlerinin diğerleri sandalye örücülüğü ve sepet örücülüğüdür. 

Nüfusu 31 bin olan ilçede yerel halk geçimini balıkçılık ve çay üretimiyle sağlar. Denizin kenarında olan ilçenin sahil şeridi haricindeki bölgeleri çoğunlukla dağlarla ve ormanla kaplıdır. Dağların ve ormanların yoğun olduğu bölgelerde yaylalara da rastlanır. Bölgenin yüzölçümü 110 kilometre kare, rakımı ise 150 metre olarak kaydedilmiştir.

Pazar’ın Tarihçesi

Pazar ilçesi milattan önce 64 yılında kurulmuştur. İlçe, Roma hükümdarı Pompeius tarafından kurulmuştur. Pazar’ın o yıllarda konulan eski ismi kayıtlara Athenae olarak geçmiştir. Kurulduğu zamanlarda gözde vilayetlerden birisi olan Pazar ticaretin önemli merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Dağlarla kapalı olan Pazar bölgesi çeşitli milletler tarafından sığınak olarak da kullanılmıştır. Bölge 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in fethiyle Osmanlı topraklarına katılmıştır. 

Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte bölgenin adı Pazar olarak değiştirilmiştir. Bölgenin adının Pazar olarak belirlenme sebebi bölgenin tarihte önemli ve meşhur bir pazar yeri olarak kullanılmasıdır. Roma hakimiyetindeyken Pazar günlerinde ilçede kurulan çarşı çoğu uygarlığın yazıtlarında yer almaktadır. 

Pazar’da Gezilecek Yerler

Pazar ilçesi en çok doğal güzellikeriyle bilinen ve değer gören bir ilçedir. Çok sayıda yayla ve dereye ev sahipliği yapan Pazar ilçesi Karadeniz gezilerinde atlanmaması gereken noktalar arasında yer alır. Pazar otobüs bileti alarak ilçeye gidenler gezilecek yerlere de kolaylıkla ulaşabilirler. Pazar gezilecek yerler şu şekilde sıralanabilir:

Kız Kalesi: Yazlık olarak kullanılmak amacıyla yapılan bu kale günümüzde tarihi eser statüsündedir. 13 ya da 14. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kale sahilden görülebilir. Osmanlı tarihinde gözetleme kulesi olarak kullanılan Kız Kalesi, günümüzde sıkça fotoğraflanan bir noktadır. 

Derinsu Köprüsü: 3 yüzyıllık tarihi olan köprü bölgenin geleneksel mimarisini yansıtıyor. Fotoğraflarda son derece etkileyici çıkan köprüyü görmek isteyenler patikalı yollardan yürümek zorunda kalıyor. Böylece doğa yürüyüşüyle turistik gezintiyi bir arada yapmanıza olanak tanıyan Derinsu Köprüsü mutlaka görülmesi gereken noktalardan birisi oluyor. 

Naci Atabey Parkı: İlçenin sahilinin neredeyse tamamını kaplayan bu park ilçe halkının sosyalleşme adreslerinden birisi olarak biliniyor. Park, açık havada dinlenmek isteyenlerin uğrak noktalarından birisi. 

Pazar’da Ne Yenir?

Pazar ilçesinin geleneksel mutfağında kullanılan ürünler Rize’nin diğer bölgeleriyle ortak noktalara sahip. Hamsinin ve mısır ununun hakim olduğu Pazar mutfağı sağlıklı yemekleriyle öne çıkıyor. Pazar’ın meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir:

Hamsili İçli Tava: Bu yemek yapılırken pilav ve hamsi ayrı ayrı pişirildikten sonra pilav hamsilerin üzerine dökülür. Birleştirilen hamsiler ve pilav ters yüz edilerek bir süre kızartılır. Çevresi kızaran pilav ve hamsiler porsiyonlanarak tabaklara alınır ve sıcak tüketilir. 

Kara Lahana Yemeği: Kış aylarında sıklıkla tercih edilen bu tarifte öncelikle kara lahana haşlanır. Haşlanan kara lahanaya soğan, yağ, biber gibi malzemeler eklenir ve bir süre daha haşlanır. En son mikserden geçirilerek yumuşak bir kıvam elde edilir. Sıklıkla yanında mısır ekmeğiyle tüketilen bir yemektir. 

Laz Böreği: Tatlı severlerin mutlaka denemesi gereken bu böreğin ana malzemeleri süt ve fındıktır. Şekerli süt ile yumuşatılan yufka katmanlarının arasına fındık ve muhallebi eklenir ve bu işlem belirli bir yüksekliğe kadar tekrarlanır. Baklava şeklinde dilimlenen börek fırına verilir ve soğuduktan sonra şerbet eklenir. 

Pazar’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Pazar ile Rize arası 38 kilometredir. Bu mesafe özel araçla yaklaşık olarak 35-40 dk sürmektedir. Pazar ilçesine ulaşım çoğunlukla rize üzerinden yapılır. Pazar otobüs bileti alarak ilçeye gidilebileceği gibi Rize merkezden kalkan dolmuş ve otobüsler ile de gidilebilir. Rize’ye tercihe bağlı olarak uçak, otobüs, özel araç gibi yöntemlerle gidip oradan Pazar araçlarına binerek ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. 

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır