Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Merzifon Hakkında

Merzifon adıyla alınan ilçe, Amasya şehri sınırları içinde yer almaktadır. Merzifon ilçesinin günümüzdeki nüfusu yaklaşık olarak 72.000’dir. Yedi bin yıllık tarihe sahip olan Merzifon’a otobüs bileti alarak gitmek ve ilçenin tarihi yerlerini gezmek, kültürüne şahit olmak mümkündür. Milattan öncesinden itibaren birçok medeniyet için yerleşim yeri olan Merzifon, günümüze kadar varlığını koruyabilen tarihi yapı ve kültürel ögeleri barındırmaktadır. Özellikle Amasya halkı olmak üzere pek çok vatandaş için Merzifon mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir.

Merzifon Tarihçesi

Merzifon topraklarının geçmişine dair bazı bilgiler bulunmaktadır. Bunların başında ise Merzifon isminin nereden geldiğidir. Bunun hakkında iki ihtimal bulunur. Bunlardan biri, M.ö.700'lü yıllarda Marınca köyünün olduğu yerdeki bölge valisi Barsevinç, bir kasaba inşa ettirmiş ve bu bölgeye kendi ismini vermeyi tercih etmiştir. Bu isim zamanla Marsevinç, Mersuvan ve Merzifon haline gelmiştir. Diğer bir ihtimal ise; M.Ö. 222 yılında bölge valisi 5. Mihridat Merzpond ismi ile bir kale inşa ettirmiştir ve bu kalenin ismi zaman içinde Merzifon adını almıştır. 

Hitit'ler, Frigler, Kimmer ve İskitler, Pers, Pontos, Danişement, Bizans, İngilizler gibi pek çok yönetimin himayesi altına girmiş olan Merzifon toprakları, İngilizlerin 27 Eylül 1919'da geri çekilmesi ile beraber bugünkü bağımsızlığına kavuşmuştur.

Merfizon’da Gezilecek Yerler 

Merzifon’a otobüs bileti alarak gitmeyi düşünenler için ziyaret edilmesi tavsiye edilen bazı tarihi yerler bulunur. Merzifon’da gezilecek yerler arasında; Taşhan, Merzifon Bedesteni, Paşa Hamamı ve Yedi Kuğular Kuş Cenneti yer alır.

Taşhan: 1600’lü yıllarda inşa edilen Taşhan, ilçe merkezine 400 metre uzaklıktadır. İlk katında dükkanlar ve avlu bulunan bu hanın, kimin yaptırdığına dair bir kanıt bulunamamıştır. Avlusunda restoran bulunduran bu han, Mrfizon’ u ziyaret edenlerin uğraması gereken duraklardan biridir.

Merzifon Bedesteni: Merzifon ilçe merkezine 500 metre uzaklıkta yer alan bu tarihi yer, Osmanlı Dönemine aittir. Asıl kullanım amacı ortadan kalktıktan sonra dokuma atölyesi görevi görmüştür. Bir süre tütün deposu olarak kullanılan bu yapı, restorasyona uğrayarak içerisinde bir Osmanlı restoranı olan gezilebilir bir hale gelmiştir.

Paşa Hamamı: Merzifon ilçe merkezine 300-400 metre uzaklıkta olan bu hamam, Kara Mustafa Paşa tarafından 1400’lü yılların başında inşa ettirilmiştir. Günümüze kadar fazla tahribe uğramayan bu Paşa hamamının, ziyaretçileri için kapısı daima açık durumdadır. 

Yedi Kuğular Kuş Cenneti: Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Suluova ilçesinde yer almaktadır ve ilçe merkezine 20 km uzaklıktadır. Ziyaret etmek isteyen yerli ve turistler için bu bölgede yürüyüş ve bisiklet yolları, paintball alanı, piknik alanı, karavan parkı ve kuş gözlem kulesi gibi alanlar halkın kullanımına açıktır. Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Merzifon’a yolu düşenler için görülmeye değer yerler arasındadır.

Merzifon’da Ne Yenir?

Amasya’nın en meşhur ilçesi olan Merzifon’un meşhur yemekleri arasında pek çok lezzet yer alır. Merzifon ilçesi ziyaretçilerinin ve yerlilerinin yemeyi tercih etti bu lezzetler arasında Sakala Çarpan, Topuz Kebabı ve Dene Hasudası bulunmaktadır. Merzifon’a yolu düşenlerin bu lezzetleri tatması gerektiği yerli halk tarafından tavsiye edilmektedir.

Sakala Çarpan: Bol vitamin deposu, soğuk algınlığına ve hastalıklara karşı bünyeyi güçlendiren faydaları ile bilinen bu çorba, Merzifon ilçesinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Mercimek ve tavuk suyunun ana malzeme olduğu bu çorba, antibiyotik görevi görmesiyle de sıkça tüketilen ve severek içilen çorbalardandır. 

Topuz Kebabı: Masada uzun süre 500 dereceye varan sıcaklığını koruyabilen bu kebap, pirzola, dana antrikot, biftek ve bonfile gibi seçilen et türlerinin iç pilav üzerine konarak servis edilir. Görüntüsü ile anında iştah açan bu lezzet, Merzifon halkının en sevilen yemekleri arasındadır.

Dene Hasudası: Nişasta, su ve pekmez malzemelerinin karıştırılarak elde edilen bulamacın kızgın tereyağı ile kavrulması ile yemeye hazır hale gelen bu tatlı, Amasya yöresine ait farklı yöresel lezzetlerden biridir. Adı ile de ilgi çekmeyi başaran bu lezzetin tadılması kesinlikle önerilmektedir.

Merzifon’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Merzifon’a otobüs bileti alarak gitmek mümkündür. Merzifon’a ulaşmak için en elverişli ulaşım aracı olarak otobüs tercih edilir. Amasya il merkezinden Merzifon’a birçok otobüs şirketi hizmet verir. Ayrıca Merzifon’a özel araç ile ulaşılabilir. Merzifon ile Amasya şehir merkezi arası 48 km’dir. Ayrıca farklı şehirlerden Amasya Merzifon Havalimanına uçakla seyahat edilerek, Merzifon’a ulaşım tercih edilebilir.  Amasya’dan Merzifon’a giden minibüsler de mevcuttur.

Merzifon Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    10 saat
  • İzmir
    13 saat
  • Ankara
    4 saat
  • Adana
    9 saat
  • Bursa
    10 saat
  • Antalya
    13 saat
  • Trabzon
    7 saat
SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır