Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Gemerek Hakkında

Gemerek ilçesi, Sivas iline bağlı olan ve ülkemizin iç Anadolu bölgesinde yer alan bir ilçedir. Gemerek ilçesini gezmek ve görmek isteyenlerin Gemerek otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlamaları mümkündür. Gemerek ilçesi konumu itibariyle Sivas il merkezinin batısında bulunur. İlçenin güneybatısında Kayseri ili, kuzeybatısında Yozgat ili, doğusunda Şarkışla ilçesi bulunur. İlçede çok sayıda yayla olduğu söylenebilir. Gemerek ilçesinde geçmişten günümüze gelen birçok halk inanışı aktif olarak devam eder. İlçe yerlilerinin salı günleri yolculuğa çıkmanın uğursuzluk getirdiği gibi halk inanışları vardır. AK Parti himayesinde olan ilçenin Belediye Başkanı Remzi Kılıçdağı, kaymakamı İlhan Kayatürk'tür. 2022 itibariyle Gemerek ilçesinin nüfusu 21810 olarak belirlenmiştir.

Gemerek'in Tarihçesi

Eski zamanlardan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen Gemerek ilçesinin ilk olarak kimler tarafından keşfedildiği bilinmez. Bölgede Türkleşmenin etkisiyle bölgenin aktif olarak kullanılmaya başladığı bilindiğinden, Gemerek ilçesinin tarihi Türklerin bölgeye yerleşmesiyle birlikte başlar. 1071 yılından itibaren Türkmen aşiretlerinin sahiplendiği bu bölgede 1408 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun etkisi başlamıştır. Bazı bazı kaynaklarda bölgenin 1071 yılından itibaren Türk aşiretleri tarafından kurulduğu belirtilir. Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesinde iken küçük bir kasaba olarak kullanılan Gemerek, Kanuni Sultan Süleyman'ın Nahçıvan Seferi’ne çıktığı tarihte konakladığı bir bölgedir. Tarihte önemli bir yeri olan bölgenin 1953 yılında ilçe statüsüne kavuştuğu bilinir.

Gemerek'te Gezilecek Yerler

Gemerek ilçesini gezmek isteyenler Gemerek otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler.

Gemerek ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;

Surp Sarkis Ermeni Kilisesi: Gemerek ilçesinde bulunan en önemli kilisedir. Zira ilçede bulunan ve Hıristiyanlara ait tek dini yapı olma özelliği taşıyan bu kilise, türünün tek örneğidir. 19. yüzyılda inşa edildiği tespit edilen kilise, günümüze sağlam şekilde ulaşmıştır ve ziyaretçilere açık durumdadır.

Yenibuçuk Köprüsü: Tam olarak hangi tarihte kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen bu tarihi köprü, moloz taşlar kullanarak inşa edilmiştir. Mimarisi oldukça ilgi çekicidir. Günümüze sağlam şekilde ulaşan köprünün yuvarlak bir kemeri ve 3 gözü bulunur. Köprünün aktif olarak kullanıldığı ve ziyaretçilere açık olduğu bilinir.

Eskiköy Ören Yeri: Gemerek ilçesinde bulunan en eski yerleşim yeridir. Dolayısıyla yalnızca Gemerek ilçesi için değil Sivas ili içinde oldukça önemlidir. Eskiköy Ören Yerinde birçok tarihi kalıntı ele geçirilmiş ve geçmişten günümüze çeşitli izler taşıyan mağaralar keşfedilmiştir. Mağaraların bir kısmı tahrip olmuştur.

Gemerek'te Ne Yenir?

Gemerek'in meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;

Kıymalı Patatesli Kömbe: Gemerek ilçesinde en çok tüketilen etli yemeklerden biridir. İçeriğinde hem et hem de sebze olması dolayısıyla faydalı ve besleyici olduğu söylenebilir. Patates, kıyma, soğan, tereyağı, un, süt, tuz, sıvı yağ, kimyon, karabiber, pul biber ve maydanoz kullanarak hazırlanır.

Peskütan Çorbası: Gemerek ilçesi de dahil olmak üzere Sivas iline bağlı tüm ilçelerde sevilerek tüketilen çorba çeşitlerinden biridir. Yarma ve yoğurdun pişirilmesiyle hazırlanan bu çorbada kullanılan malzemeler; mercimek, perkütan, kemikli kıyma, et suyu, yarma, su, tuz, sıvı yağ, soğan, nane ve tereyağıdır.

Gemerek'e Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Gemerek ilçesi Sivas iline uzaktır. Gemerek ilçe merkezi ile bağlı olduğu Sivas il merkezi arasında yaklaşık 120 kilometre mesafe bulunur. Sivas il merkezinden Gemerek ilçe merkezine gitmek üzere şahsi aracıyla yola çıkan bir kişinin ilçe merkezine tahmini varış süresi 1 buçuk saattir. Sivas il merkezinden Gemerek otobüs bileti alarak toplu taşıma aracıyla yola çıkan bir kişinin ilçe merkezine tahmini varış süresi 1 saat 50 dakikadır.

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır