Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Cide Hakkında

Cide Kastamonu ilimize bağlı bir ilçedir. Cide ilçesine seyahat etmek için Cide otobüs bileti satın alarak ilçeye ulaşım sağlanabilmektedir. Cide ilçesine farklı illerden havayolu ve karayolu ile de ulaşım sağlamak mümkündür. Cide turistik bakımdan önemli bir ilçedir. Kış ve yaz sezonunda ailecek eğlenceli vakit geçirebileceğiniz birçok fırsat sağlar.

Konum: Cide ilçesi Karadeniz Bölgesi Kastamonu ilinde yer alır. Güneyinde Azdavay, güneydoğuda Küre Dağları, batısında da Bartın ili sınırları içinde olan Kurucaşile ilçesi ile komşudur. Kuzeyde, kıyıya yakın kesimlerde ise Kestane Dağı bulunmaktadır. Kastamonu il merkezine 136 km uzaklıktadır. Zengin bir bitki örtüsüne sahip bu ilçe Yükseltinin fazla olduğu ilçesi dağlık ve ormanlık bir alan üzerine kurulmuştur. 

Nüfusu: Cide ilçesinin, Türkiye İstatistik Kurumunun yapmış olduğu en yakın tarihli sayımına göre ( 2020) 21.919 olarak belirlenmiştir.

Yeryüzü Şekilleri: Cide ilçesinin yer aldığı bölge son derece dağlık ve bir o kadar da yerleşim engebeli bir yere kurulmuştur. %80’ine yakını dağlık, %20’si plato ve yaklaşık %3’ü ise ovalık arazilerden oluşmaktadır. Kemrelik Tepesi ve Karakaya Tepesi bölgenin en görkemli dağlarındandır.

İklimi: Cide ilçesinde yazları serin kışları çok soğuk olmayan Karadeniz iklimi hâkimdir bu yüzden havası yumuşaktır. Dağlık ve engebeli alanlardaki yağış miktarı iç kesimlere nazaran daha fazladır. 

Ekonomi: Cide ilçesinde tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılık yapılmaktadır. Bağcılık, sebzecilik ve meyvecilik de yapılmaktadır. Bu bölgede şimşir fazlaca yetiştiğinden ve dayanıklı olması dolayısıyla tahta kaşık üretimi yapılır.

Cide’nin Tarihçesi

Kastamonu ilinde yer alan Cide’nin nerde, ne zaman ve kim tarafından kurulduğu netlik kazanmamıştır. Ancak Homeros’un İlyada adlı esrinde Cide’den bahsedilmektedir. Bir süre sonra Bozkurt ismini almıştır. Cide ilçesinde iki adet antik kent bulunmaktadır, bunlardan ilki Cide’nin 12 km batısındaki Kytoron vaktiyle bir liman kenti olarak işlevini sürdürmüştür. İkincisi isse Cide’nin 17 km uzaklığında bulunan Aigialos antik kentidir. Romalılar ve Bizanslılar Cide de hüküm sürmüşlerdir. 11461 yılında Fatih Sultan Mehmet burayı Osmanlı devletine katmıştır. Bu bölge ipek yolu üzerinde bulunduğu için stratejik bir öneme sahiptir.

Cide İlçesinde Gezilecek Yerler

Ülkemizin Karadeniz Bölgesinde bulunan Cide ilçesine, birçok ulaşım seçeneğini kullanarak faydalanabilirsiniz. Bu ilçemize gerçekleştirilen ulaşım Cide otobüs bileti satın almak ve sonrasında bu eşsiz liman kentini ziyaret edebilirsiniz. Cide gezilecek yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Gideros Köyü: İlçe merkezine 14 km uzaklıktadır. Mavi ve yeşilin bira araya geldiği, sularının temiz ve durgun olması buranın bir liman kenti olmasını kanıtlıyor. Kışın çok soğuk yazın da çok sıcak değildir bu sebeple yazın birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapar. Kestane ve Çam ağacı gibi birçok ağaç türünü Cide’de görebilirsiniz.

 

 

Kerempe Feneri: İlçe merkezine yaklaşık 55 km uzaklıkta olan bu yapı vaktiyle Fransızlar tarafından yapılmıştır. Bölge halkının denizciliğe olan merakını daha da arttırdığından bu bölgenin sakinlerine gelir kaynağı olmuştur. Giriş ve çıkışlar ücretsizdir. Güneşin doğuşunu ve batışını izleyebilir, ailenizle birlikte tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Loç Vadisi: İlçe merkezine 19 km uzaklıktadır. Yaklaşık 1000 rakıma sahip bu vadideki seyir terasından manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Rıfat Ilgaz Müzesi: İlçe merkezine 1 km uzaklıktadır. Son derece tarihi ve turistik bir yerdir. Müze içerisinde Rıfat Ilgaz’ın eserleri, kişisel eşyaları ve hayatını anlatan fotoğraflar da bulunmaktadır.

Okçu Kalesi: İlçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Kale doğudan batıya tamamen dağlık bir yer üzerine inşa edilmiştir. 

Cide’de Ne Yenir? 

Ülkemizde yer alan ilçelerin her birinin eşsiz ve son derece lezzetli yemekleri vardır. Bu yemekler özel günlerde ikram edilir hatta bu bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin de mutlaka tatması gereken Cide’nin meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir;

Manca: bir meze türü olan Manca karalahana ile yapılır, Cideliler tarafından çok sevilir. 

Isırgan Çorbası: Isırgan otuyla yapılan Cideliler için olmazsa olmaz bir çorbadır, sofralarından eksik etmezler. Aroması ve tadıyla ziyaretçilerin hoşuna gider.

Armut Ballandırması: Armutlar pişirilip kavanozlara koyulur. Her ne kadar reçel gibi gözükse de tadı reçel kadar ağır değildir, sindirimi fazla zorlamaz.

Kuyu Kebabı: Özellikle Kuyu Kebabı için Kuzu’nun arka bacakları tercih edilir. Kuyunun üzerinde bulunan kancalara bu etler takılır ve kuyuya sallandırılır ardından üzeri kapatılır ve çamurla etrafı kaplanır. Yaklaşık 2 saat kuyuda etler pişer ve sunum yapılarak servis edilir.

Cide’ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Kastamonu turizm cenneti Cide ilçesine hava yolu ya da kara yolu ulaşım hizmetleri sağlanabilmektedir. Kendi aracınız ile de ziyaret edebileceğiniz bu ilçeye Cide otobüs bileti satın alarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Cide’nin Kastamonu il merkezine olan uzaklığı 136 km’dir. Otobüs ile seyahat edilecek ise terminale ulaştıktan sonra toplu taşıma araçlarını da tercih edilebilir. Farklı otobüs ve minibüs hatlarıyla Cide’ye kolayca ulaşabilirsiniz. Gün boyunca pek çok ilçeye ve semte seferler düzenlenir. Hava yolu ile seyahat edilmeye karara verilmişse birkaç ay öncesinde uçak bileti alarak çok daha makul fiyatlara uçuşunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Havalimanı, Cide ilçesine iki buçuk saatlik bir mesafededir. Kendinize güvenli ulaşım sağlayarak gönül rahatlığıyla Cide’yi ziyaret edebilirsiniz.

Cide Hava Durumu

Sefer Süreleri

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır